Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska de stoppa mobbning

/
  • Stigslunds skola är en av de första skolorna som är först ut i den så kallade Gävlemodellen. Det handlar om att utforma ett bra arbetssätt mot mobbning och kränkningar utifrån gällande forskning och den egna skolans behov. Johanna Söderman, lärare, Katrin Gille, fritidspedagog och Anna Eklund Arostegui, kurator, var några av dem som i går var på uppstart hos BIG.
  • Johanna Lodin, rektor, och Kerstin Norlin, biträdande rektor, på Stigslunds skola, uppskattar att skolan kan få stöttning från BIG när det gäller att utforma insatser mot kränkningar utifrån gällande forskning.
  • Frank Stoor, förvaltningschef, och Eva Levin, chef för grundskolan i Gävle kommun.
  • Bo Erik Simonsson, kvalitetsutvecklare barn- och ungdomsförvaltningen, och Paula Larsson, adjunkt i pedagogik vid Högskolan i Gävle och doktorand vid Åbo Akademi i Vasa.

Kamratstödjare och antimobbningsprogram underkändes av forskare och Skolverket. Nu ska Gävles skolor hitta sina egna sätt att arbeta mot kränkningar och diskriminering.

Som startskott gör sex skolor omfattande kartläggningar med hjälp av en forskare från högskolan.

Annons

Våren 2011 kom Skolverket med en forskningsrapport som visade att många av de verktyg som skolor använt mot mobbning inte har önskad effekt, och i vissa fall till och med ökar risken för kräkningar. Gävleskolornas arbete med kamratstödjare, så kallade BIG-kompisar, lades ned. Men det har inte varit självklart vad som skulle komma i stället.

Nu har Gävles skolledning tillsammans med BIG (Brottsförebyggarna i Gävle) och Högskolan i Gävle arbetar fram något de kallar Gävlemodellen.

– Det som är unikt med Gävlemodellen är att det egentligen inte är någon modell. Alla skolor ska inte jobba likadant mot kränkningar och diskriminering, utan man måste utgå från situationen på den egna skolan. Men vi har skapat en struktur, säger Frank Stoor, chef på barn- och ungdomsförvaltningen.

I höst kommer Milboskolan, Sofiedalsskolan, Solängsskolan, Stenebergsskolan, Stigslunds skola och Sörbyskolan att göra omfattande kartläggningar. Alla elever från årskurs fyra till nio får svara på 50 frågor, utvalda bland 90 frågor som Skolverket utformat.

– Det kan till exempel vara "Blir du retad för att du är för tjejig?" eller "för din hudfärg?". Väldigt konkreta saker, säger Paula Larsson.

Hon är adjunkt i pedagogik vid Högskolan i Gävle och doktorand vid Åbo akademi i Vasa, Finland. Hon kommer att sammanställa och analysera kartläggningarna och även att utvärdera arbetssättet som en del i sin avhandling.

– Det är oerhört positivt att Paula finns med, att en forskare följer oss i detta, säger Eva Levin, chef för grundskolorna i Gävle.

Utifrån kartläggningarna ska skolorna besluta om olika åtgärder och insatser. I vår kommer eleverna att få svara på samma frågor igen.

– Förhoppningsvis blir resultatet bättre då, säger Paula Larsson.

Annons
Annons
Annons