Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SDU:s ordförande huvudperson i färjeskandal

/
  • Lämnar hytten med en ryggsäck. Övervakningskamerans bild visar hur Louise Erixon, ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Gävleborg, lämnar hytten där Sveriges Radios reporter avslöjades och blev av med sin reporterutrustning. På bilden syns även ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist.

Gävlebon Louise Erixon, ordförande i Sverigedemokratisk ungdom Gävleborg, är en av huvudpersonerna i skandalen på Estlandsfärjan, då en Sveriges Radio-reporter som infiltrerat partiet avslöjas och blir av med sin inspelnings-utrustning.

Annons

I går släppte Sveriges Radio en film från den uppmärksammade händelsen på en Estlandsfärja, då en reporter från radioprogrammet Kaliber avslöjas som infiltratör i Sverigedemokraterna och under hotfulla omständigheter tvingas lämna sin väska med inspelningsutrustning.

I filmen framträder Louise Erixon, ordförande i Sverigedemokratisk ungdom Gävleborg och tillika kandidat till Europaparlament när hon går ut från den hytt där reportern tvingades lämna sin väska.

Hon tar på sig en svart ryggsäck och går sedan ut på färjans däck. När hon återkommer saknas ryggsäcken.

Reporterns väska med inspelningsutrustning har därefter aldrig hittats, trots att polisen genomsökt färjan.

Reportern, som en tid nästlat sig in i partiet, konfronteras i en hytt av Erik Almqvist, ordförande i ungdomsförbundet och Christian Westling, kandidat till Europaparlamentet och William Petzäll, vice ordförande.

De frågar vad hon har i väskan och för att komma därifrån snabbt lämnar hon hytten utan väskan.

Kort därefter anländer flera Sverigedemokrater till hytten, bland annat partiledare Jimmie Åkesson.

Lite senare syns hur Louise Erixon går ut från den aktuella hytten, med en svart ryggsäck på ryggen och vidare ut på däck.

Arbetarbladet har sökt Louise Erixon för att ställa frågan vad som hände där ute på däck, men trots upprepade försök har hon inte gått att nå.

Enligt Roger Hedlund, ordförande i Sverigedemokraterna i Gävle, vill Louise Erixon vänta med att kommentera händelsen till Kalibers program sänts i sin helhet på söndag.

– Som jag förstått det är hon inte inblandad i något man kan ifrågasätta. Det här är en framställning från Kaliber och de har egentligen inte tagit fram någonting som indikerar på att Louise har gjort något fel, utan de har presenterat korta klipp som egentligen är ganska omöjliga att kommentera.

– Det här ju bara vad Kaliber vill lägga fram, det är ju deras version, en kränkning av yttrandefriheten tycker jag bara låter löjligt.

Händelsen har utretts av polis, men åklagaren har valt att lägga ned förundersökningen eftersom hon anser att brott inte går att styrka.

Annons
Annons
Annons