På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Skolan krävde tillbaka lärlingsbidrag

+
Läs senare
/

I våras tog Maria Bjerkheden emot en praktikant från gymnasieskolan Gävle praktiska till sitt hunddagis. För det skulle skolan betala henne 7500 kronor i statligt lärlingsbidrag – men sedan krävde de tillbaka pengarna. – De har skött allt fantastiskt dåligt, säger hon.

Maria Bjerkheden driver ett hunddagis i Strömsbro. Då och då tar hon emot praktikanter som får komma och hjälpa henne med djuren och i våras fick hon en förfrågan från en elev på gymnasieskolan Gävle praktiska.

Hon tog sig an praktikanten och eftersom skolan fått statligt lärlingsbidrag för sina elever så erbjöds hon 7500 kronor i ersättning för omkostnader i samband med praktiken. Men skolan tryckte samtidigt på för att hon skulle låta dem behålla pengarna eftersom de då skulle kunna göra något roligt för eleven.

– Det trodde jag inte på så jag valde att behålla dem, säger Maria Bjerkheden.

I det kontrakt som skrevs står klart och tydligt att hon ska behålla bidraget.

Efter terminen fick hon ett brev där Praktiska Sverige AB som driver skolan berättade att de enligt Skolverket måste betala ut alla lärlingsbidrag. Helt i sin ordning, om än som något överflödig information, tänkte Maria Bjerkheden. Sedan kom pengarna – och några dagar senare en faktura på hela summan plus moms, totalt 9375 kronor.

Hon kontaktade då skolföretaget och fick efter att ha bollats runt tills hon nådde ledningen veta att hon kunde bortse från fakturan.

Men några veckor senare kom ändå en påminnelseräkning.

– De har skött allt fantastiskt dåligt. De engagerar sig inte i utbildningen och behandlar oss arbetsgivare som kunder som de kan fakturera och inte som partners, säger hon.

– Allt känns så affärsmässigt, det känns inte som en skola.

Maria Bjerkheden betonar att hon som engagerad fritidspolitiker i Moderaterna inte har någonting emot friskolor, men hon kommer aldrig mer att samarbeta med Gävle praktiska. Och räkningen har hon definitivt inga planer på att betala.

 • Så fungerar lärlingsbidraget:

  Det statliga lärlingsbidraget kunde från och med den här terminen sökas av alla skolor som erbjuder lärlingsutbildningar, och ska gå till att finansiera elevernas praktik. Tidigare har bidraget funnits på prov i utvalda kommuner under de senaste två läsåren.

  Det omfattar 25 000 kronor per elev och läsår och betalas ut terminsvis (12 500 kronor per termin).

  Högst 5000 kronor per termin får gå till skolornas utvecklingskostnader för utbildningen.

  Resterande del – minst 7500 kronor – ska gå till den arbetsgivare som erbjuder en praktikplats för omkostnader i samband med praktiken.

  Källa: Skolverket

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons