Annons

Snart finns fängelset på internet

/

Snart kan du läsa gamla historier från kriminalvården direkt på internet. Fängelsemuseet har nämligen tilldelats 75 000 kronor i bidrag för att digitalisera sitt arkiv.

Forskare, fängelsemuseipersonal och kriminalvårdsentutiaster har alla anledning att jubla. Fängelsemuseet i Gävles nyligen iordningställda arkiv kommer snart att vara digitaliserat och tillgängligt i närmaste dator.

Digitaliseringen möjliggörs av ett bidrag från Riksantikvarieämbetets speciella fond för arbetslivsmuseer på 75 000 kronor.

– Man blir tacksam. De har lite pengar att röra sig med och det här är första gången vi får ta del av dem, säger musiechefen Katarina Kallings.

– Det viktigaste för alla kulturinstitutioner i dagsläget är att vara tillgängliga för allmänheten och för forskning.

Fängelsemuseet är formellt ansvarsmuseum för kriminalvården i hela Sverige sedan 2010 och i arkivet återfinns allt från gamla texter som kriminalvårdare skrivit om sin tillvaro från 1800-talet och framåt till fånglistor och fackliga skrivelser.

– Det här underlättar mycket framförallt för forskning och släktforskning, men även för oss i personalen som slipper springa lika mycket i arkiven, säger Katarina Kallings.

Det digitaliserade arkivet är förhoppningsvis klart i slutet på året.

Annons
Annons
Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
  • Spara artiklar i din personliga läslista.
  • Kommentera vårt innehåll.
  • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons