Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stökig sommar på Brynäs

/
  • VERKTYG. Det här hittades inne i skolan efter förra stenkastningen.
  • STORA KOSTNADER. Stenebergsskolan har fått sammanlagt 20 rutor krossade i sommar. Kostnaderna närmar sig 100 000 kronor, konstaterar rektorn Kurt Hjalmarsson.
  • STENBUMLINGAR. De stora stenarna kring ett konstverk på skolgården togs loss och kastades mot skolan.

Det har varit en ovanligt stökig sommar kring Stenebergsparken i Gävle.

Skolor och dagis har fått tiotals fönster krossade, gymnastikhallen har haft inbrott och en polisbil utsattes för stenkastning. Under natten till tisdagen gick det sju rutor till på Stenebergsskolan.

– Det handlar om frustrerade ungdomar som har för lite att göra, säger rektor Kurt Hjalmarsson.

Annons

Problemen började redan före sommarlovet. Ungdomar höll till kring skolan och förskolorna i närheten, både på dagtid när verksamheten pågick och på kvällar och nätter. Förskolepersonalen begärde hjälp eftersom några uppträdde kaxigt och inte rättade sig efter tillsägelser.

– Det eskalerade i slutet av maj och vi fick sätta in extra turer i området från bevakningsföretag. Kommunens fältassistenter var där och ungdomspolisen var där, berättar Jens Gagge, kommunens biträdande säkerhetschef.

Men problemen har fortsatt. Stenebergsskolan kunde på tisdagsmorgonen räkna in sju nya krossade rutor, vilket gör sammanlagt 20. Även förskolorna i närheten har då och då drabbats av skadegörelse.

– Ett nytt fönster av den här typen kostar över 7 000 kronor, säger Kurt Hjalmarsson.

Larmet om fönsterkrossningen kom vid 02.30. Stora stenbumlingar från ett konstverk på skolgården hade kastats mot fönstren. Asfalt på skolgården hade brutits loss i samma syfte.

En polispatrull kom dit och pratade med en grupp ungdomar som fanns utanför. Vem som kastade stenarna kunde ingen berätta.

På måndag börjar skolan och i september öppnar fritidsgården Brynjan igen. Nästa vecka kommer ansvariga på socialtjänsten, skolan, ungdomspolisen, med flera att hålla ett möte för att diskutera situationen på Brynäs.

Annons
Annons
Annons