Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Stora misstag i vården när pojke avled

/

En 11-årig pojke avled på Gävle sjukhus i nyårshelgen. Nu visar en analys av händelsen att flera brister funnits.

- Vi har gjort alldeles för många fel och det har fått ett orimligt högt pris för den här pojken och hans familj, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark, i ett pressmeddelande.

Arbetarbladet har tidigare berättat om hur 11-årige Fredrik Sundqvist kom till sjukhuset på nyårsdagen - han hade vattenkoppor och ont i en höft. Han flyttades mellan flera olika avdelningar, och oklarheter i hur sjuk Fredrik var gjorde att det dröjde innan man kunde ställa en diagnos.

Landstinget har nu analyserat händelsen och kommit fram till att det brustit på flera områden - i ansvarsfördelning, rutiner, kommunikation och i vissa fall kompetens.

Barn-, akut-, infektions-, ortoped-, och anestesikliniken var involverade i vården.

- Vi hade haft en större möjlighet att rädda honom om ansvarsfördelning och kommunikation hade fungerat på ett bättre sätt, säger Per Wessén, chefsläkare inom Division Medicin.

Fredrik hade drabbats av baktierier i blodet och avled på nyårsdagen. Nu har flera åtgärder vidtagits för att undvika att något liknande ska hända igen. Bland annat ska akutsjukvård för barn bedrivas på akutmottagningarna dygnet runt.

- I landstinget har vi ett gemensamt ansvar för våra patienter, och för att de får den vård de behöver. Vi har misslyckats i att ta det gemensamma ansvaret för den här pojken, säger Svante Lönnbark.

Landstinget Gävleborg har anmält händelsen enligt Lex Maria.

Nina Wahlman
Tel. 026-15 93 09

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons