Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågkaos efter urspårning

/
  • Urspårning. Det var efter en kollision vid en växling som ett av tågen spårade ur.
  • Fast i Tierp. Mella Stegs blev stående i Tierp i en dryg timme då all tågtrafik var avstängd till och från Gävle.
  • Lång väntan. Linnea Eriksson väntade i två timmar på att komma med ett tåg till Avesta.
  • Tågkaos. Många resenärer blev fast på Gävle station när tågen stod stilla.

Det var totalstopp för tågtrafiken till och från Gävle central på fredagseftermiddagen. Efter en kollision spårade ett tåg ur och blev stående på banan.

Annons

Det var strax efter lunch som två tåg krockade med varandra vid växling. Ingen skadades vid olyckan, men trafiken blev stillastående i flera timmar eftersom ett av tågen spårade ur.

Enligt Jonas Bengtsson, informatör på Trafikverket, är det för tidigt att säga hur kollisionen – som troligtvis skedde i låga hastigheter – kunde leda till urspårningen.

– Det är någonting vi får utreda. Tåget var ju inne på en bangård på växling så det kan ha med det att göra, men det är för tidigt att spekulera i hur det kunde ske, säger Jonas Bengtsson.

Vid 16-tiden började tågen att rulla igen åt båda hållen, men avgångarna drogs med förseningarna långt in på kvällen. En av dem som drabbades av tågförseningarna var Mella Stegs, som var på väg mot Järvsö från Stockholm men blev stående först i Tierp och sedan i Gävle.

– Vi satt fast i Tierp i en dryg timme, men vi fick komma av tåget och stå på stationen. Det känns som om det är en stor skillnad på hur SJ hanterar förseningar numera. Alla blev tillsagda vart de skulle gå och vi fick ett mål mat, även om jag inte hann fram till kassan eftersom kön var för lång.

Även Linnea Eriksson drabbades av förseningarna. Hon skulle egentligen med ett tåg till Avesta vid halvtre-tiden, men satt fortfarande och väntade på Gävle station nästan två timmar senare.

– Jag tycker att de har informerat ganska dåligt, de har inte sagt någonting. Nu ser jag på tavlan här att det ser ut som om nästa avgång ska gå som vanligt, men jag har inte fått någon information.

Trafikverket trodde att loket skulle bärgas under natten mot lördagen. Antagligen med hjälp av domkrafter, alternativt med hjälp av en lyftkran.

Annons
Annons
Annons