Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvarna var skuggade

Det var ingen tillfällighet att polisen kunde gripa de skyldiga till Elgiganteninbrottet i juni. Det handlar om grovt kriminella personer som Riks­kriminalpolisen spanade på.

De följde tjuvarnas resa från Stockholm till Valbo, där de greps i samarbete med Gävle­polisen. Åtta månaders fängelse blev straffet.

Annons

I Valbo tog de sig en natt vid 3.30-tiden i slutet av juni in i Elgiganten genom att trycka lastpallar genom väggen med hjälp av en bil.

Vid tidigare liknande inbrott både på Mediamarkt och Elgiganten i Valbo och på många andra håll i landet har tjuvarna hunnit undan. De vet att larmet går men att det tar en stund innan vaktbolag eller polis hinner fram.

Men den här gången hann de bara börja plocka fram dyra elektronikvaror innan polisen var där och grep dem. Gävlepolisen förklarade efteråt framgången med att de bara råkade ha en bil väldigt nära brottsplatsen när larmet gick.

Men förklaringen var en helt annan. Av domen mot de tre som kom på tisdagen framgår det att Rikskriminalpolisen hade spaning mot tjuvarna och hade följt de dem från Stockholmstrakten upp till Gävle och Valbo. Därför var polisen på plats redan när inbrottet började.

Åklagaren försökte få domstolen att bedöma stöldförsöket som ett grovt brott, men det godkändes inte.

Straffet blir i stället åtta månaders fängelse för två av de skyldiga och samma dom villkorligt för den tredje.

En fjärde person greps efteråt och åtalades för medhjälp till stöldförsöket. Där räckte inte bevisen, anser domstolen, och han frikändes.

Flera av de inblandade är tidigare dömda för grov brottslighet. En av dem, en 29-åring, fick 2004 ett långt fängelsestraff för ett mordet på en polis i Dalarna 2004. Sedan han frigavs villkorligt från det fängelsestraffet har han i perioder bott i Hofors.

Annons
Annons
Annons