Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Tobé beredd att stänga de sämsta skolorna

/
 • TILLBAKA PÅ SKOLGÅRDEN. Tomas Tobé har          genomfört idén om arbetslinjen åt regeringen Reinfeldt. Nu ska han lyfta den svenska skolan. Själv gick han här, på Sörby, som nu ligger bland de 30 sämsta i landet resultatmässigt. ”Det kan vi         inte acceptera”, säger Tomas Tobé.

En Muf-kampanj i korridoren på Sörbyskolan var starten på Tomas Tobés politiska karriär.

– De ville att eleverna själva skulle få välja ämnen, och det höll jag med om.

20 år senare är han ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Och har ändrat sig i sakfrågan.

– Att en 14-åring ska sätta ihop sin egen skolgång kanske inte var en så bra idé ändå, skrattar Tomas.

Annons

Vi ses på Sörbyskolans skolgård i Gävle. Tomas Tobé slår ut med armen.

– Den här skolan ligger bland de 30 sämsta i landet, resultatmässigt, konstaterar han.

Du har i dagarna fått en ny politisk utmaning, att utforma moderaternas nya skolpolitik. Så vad ska du göra för att din gamla skola ska bli bättre?

– Jag vill att utbildningarna ska motsvara förväntningarna på arbetsmarknaden. Utbildningsplatserna planeras efter niornas förstahandsval. Jag vill se att man tar mer hänsyn till den lokala arbetsmarknaden. Många utbildar sig till arbetslöshet och blir chockade när de vill börja jobba. Studievägledarna är en jätteviktig grupp i skolan. Kommer det en 16-åring som vill bli popstjärna så kan man säga: ”Vad kul, det kan du säkert bli, men du kanske kan satsa på att läsa det här under tiden?”.

Vilket inflytande kan du skaffa dig över de kommunala skolorna?

– Jag vill att det ställs högre krav på skolledarna. Jag vill lyfta hela lägstanivån i skolan. Man kan inte acceptera att 40 procent av eleverna på en skola går ut utan godkända betyg år efter år och skylla på segregation eller andra förhållanden. En sådan skola ska man ställa ännu högre krav och förväntningar på, inte acceptera läget.

– Alltså, det borde gå ett alarm på Carina Blanks kontor, varje vecka borde hon kräva in en rapport och lägga enskilt ansvar på skolledarna. Man går inte fri för att man har elever med annan bakgrund. Vi ska inte acceptera skolor med dåliga resultat. Kanske ska man gå så långt som att stänga de sämsta, där ingen förändring sker. Vi har redan pilotprojekt på tio skolor för att testa en modell där vi kan gå in med belöningar till skolor som höjer sina resultat.

Engelska skolan har nu över 1 000 elever i Gävle. Varför strömmar barnen dit?

– Det är lite farligt att uttala sig om enskilda skolor. Men man ställer höga krav på ledarskapet där, och har högre förväntningar på eleverna. Man ska ha samma förväntningar överallt.

Hur överens är du och skolminister Jan Björklund om utbildningspolitiken?

– De stora dragen är vi nog eniga om, de större kraven och förväntningarna, men jag kanske står för en lite modernare skolpolitik, jag är till exempel mer för läsplattor än vad han är, som är mer för katederundervisning.

Hoppas du bli den som för Sveriges skolor tillbaka upp i toppklass?

– Det är sjukt otacksamt att hålla på med skolpolitik. Det tar så otroligt lång tid innan reformer ger en verklig förändring. När den kommer är det ingen som minns vem som stod bakom det, ler Tomas.

Tomas Tobé är livfull när han argumenterar, och lätt att förstå. Han tog säkerligen stor plats i sin klass på Vasaskolan som var helt unik. 19 av 25 var medlemmar i ett politiskt ungdomförbund, i klassen gick både Ardalan Shekarabi som blev SSU-ordförande, och Lisa Wärn som var pressekreterare åt Maud Olofsson.

– Jag gick samhällsprogrammet med internationell inriktning och det attraherade väl en viss typ av personer. Vi smittade nog varandra också.

Hur var lektionerna för de övriga sex i klassen?

– Fruktansvärda! skrattar Tomas. En del lärare var också väldigt trötta på oss. Men vi hade en, Karin Liljegren, som uppmuntrade oss och alltid uppmanade till källkritik. För oss var ju allt vitt och svart då, rätt eller fel. Hon var jättebra.

– På den tiden ville man få fram sina åsikter till varje pris, jag avbröt och ville alltid ha sista ordet. Men jag har skärpt till mig, det där är bara osympatiskt. Det händer väl att jag ligger i sängen vid elvatiden på kvällen och har lust att skriva ännu ett svar till en meningsmotståndare på twitter, men jag lyckas faktiskt lägga band på mig numera.

Du har fått beröm och respekt i partiet för ditt sätt att genomföra moderaternas arbetsmarknadspolitik. Vad gör dig till en effektiv politiker?

– Jag är bra på att lyssna på människor och ringa in samhällsproblemen. Jag har bra självförtroende och kan stå på mig, jag är ingen vindflöjel utan står upp för politiken. Jag är uppfostrad till en stark person som vågar gå mot strömmen, jag tar tag i problem på en gång och väntar inte.

Har din unga ålder varit till hinder för dig, du var 28 år när du kom in i riksdagen?

– Jag är fortfarande ung i politiken. Jag upplever det som många kvinnor vittnar om, att jag måste vara bättre påläst för att klara mig. Jag har alltid kostym och slips till exempel, för att försöka balansera upp förtroendet, särskilt utomlands. När jag var i England var det en parlamentskvinna som frågade mig om vägen till toaletten. Det kanske inte var så konstigt, men när hon tyckte att jag skulle ordna felstavningen på hennes namnskylt förstod jag.

– Det var så skönt att få gå upp och hålla ett viktigt och bra anförande efter det, jag hoppas att hon sjönk genom stolen.

Du fick över 4 000 kryss av gävleborgarna i senaste valet. Vad betyder det för dig?

– Förutom är det är fantastiskt roligt för mig personligen så ger det mig makt, eftersom jag kan leverera väljare och har stort stöd. Partiet ger mig mer förtroendefulla poster, jag sitter med i partiledningen, är förste vice gruppledare och har större tillträde till statsråden. Samtidigt har jag ett bättre läge för att gynna Gävleborg.

Känner du dig som Reinfeldts påläggskalv?

– Vad ska jag svara... Jag har ett stort förtroende, det är inget snack om det. Själv är jag beredd att stanna den här mandatperioden och en till. Då har jag suttit i tolv år och bör kanske göra något annat. Men samtidigt vill jag göra nytta. Och när jag vrider på det några varv kommer jag oftast fram till att det är i politiken jag kan göra just det.

Det sägs att din släkt är vänster, är din högerkarriär en ständigt pågående tonårsrevolt?

– Haha, nej, det är det faktiskt inte! Mina föräldrar har nog röstat på olika partier. Men morfar gick alltid i 1 maj-tåget i Norrsundet och jag var där och tittade. Vi har haft många diskussioner. Det handlar ju om vilket Sverige man växer upp i, socialdemokratin var frihetsrörelsen på hans tid och gav människor möjligheter och alternativ. Men precis som då är skolan fortfarande det bästa vi har för att utjämna möjligheterna för människor.

– För två år sedan fick jag en pressklippsbok där han hade artiklar som skrivits om mig, och mina debattinlägg. Jag hade ingen aning om det, jag kunde aldrig tro att just han skulle spara på sånt! Det var så otroligt gulligt och det hedrade honom verkligen. Han lever fortfarande.

Tomas är en ivrig ”twittrare”. Man kan i detalj läsa hans argument för eller emot olika sakfrågor, men även vilken film han senast såg (Prometheus) och vart hans senaste semesterresa gick (Barcelona). Eller att han ”sittdansade” sig igenom Eurovisionsschlagern och höll på Sverige, Spanien och Cypern.

Har du skrivit något du ångrar?

– Jag är ganska sparsmakad när det gäller det privata, men jag kanske har varit lite för skarp i debatter med meningsmotståndare. Det kan bli så när man bara har 140 tecken på sig.

Hur påpassad är du i övrigt?

– Politiken är oerhört brutal. Ett misstag och man blir lämnad helt ensam, alla försvinner. De som varit med i en mediastorm säger att de trodde att de kunde stå upp, men det går inte, krafterna är för stora. Visst är man rädd för att göra bort sig. Jag betalar två tv-licenser för säkerhets skull, en i Gävle och en i Stockholm, när jag deklarerar ser jag till att det verkligen, verkligen är rätt. Jag är en social person men jag är inte sist hem från festerna längre.

– Man får verkligen tänka till. När vi var i Barcelona tog min sambo en bild på mig på stranden som han tänkte lägga ut på Facebook, men jag sa att han absolut inte kunde göra det. Bilden kan användas i ett helt annat sammanhang senare.

När Tomas Tobé går i väg bort från skolgården har regnet har börjat falla. Bara någon timme senare uppdaterar han sitt twitterkonto:

”Gjort en personlig intervju med Arbetarbladet och vandrat genom ett regnigt Gävle. Fått lida för att jag vägrar paraply.”

Annons
Annons
Annons