Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Oro efter stenkastning mot polisbil

En polisbil utsattes natten till onsdagen för stenkastning på Brynäs. Polisen misstänker att polisbilen kan ha lockats dit av ett falskt larm.

Annons

Polisen tog händelsen på stort allvar och kallade in semesterlediga ungdomspoliser. Man bestämde sig även för att tysta ned händelsen.

Det var natten till onsdagen klockan 01.40 som någon larmade polisen om att det var bråk på Brynäs. När polisbilen kom till korsningen Första Tvärgatan–Brynäsgatan träffades den först av en sten i vindrutan. Nästa sten gick in genom en sidoruta men träffade ingen av poliserna. Polisbilen backade undan och körde därifrån.

Händelsen skapade stor oro inom polisen. Ledningsgruppen fattade beslutet att inte informera media. En grupp ledd av ungdomspolisen fick uppdraget att etablera kontakt med ungdomar på Brynäs. Några poliser fick avbryta sin semester
– Erfarenheter från andra orter visar att sånt här kan eskalera. Vi ville jobba i lugn och ro med ungdomarna och etablera en bra kontakt med dem, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Sedan uppgifter om händelsen ändå nått media kallade polisen hastigt till en presskonferens i polishuset på torsdagsförmiddagen.
Budskapet där var att man nu lyckats etablera en kontakt med ungdomar på Brynäs som kände till händelsen.
– Det har varit bra kontakter, och vår känsla är att det här inte kommer att upprepas, säger Björn Gröndahl, tillförordnad chef för polisens ungdomsenhet.

Enligt polisen vet man ännu inte vem eller vilka som kastade stenarna.
Det finns också en misstanke om att någon med avsikt lockade dit polisbilen.Utredningen har utökats med en brottsmisstanke om falskt larm.

I bakgrunden finns sedan tidigare motsättningar mellan en grupp ungdomar på Brynäs och polisen som har pågått en tid. En natt i maj tågade ett tiotal ungdomar från Brynäs till polisstationen där de demonstrerade och framförde sitt missnöje. De ansåg att polisen trakasserar dem, stoppar och visiterar dem i tid och otid, utan anledning.

Polisens svar den gången var att det i gruppen finns personer dömda för grova brott som det är polisens skyldighet att kontrollera noga.

På gårdagens presskonferens menade polisen att stenkastningen inte har någon direkt koppling till de tidigare missnöjesyttringarna från Brynäs. Man tror att det nu handlar om yngre personer som deltagit i stenkastningen.
– Det här är en enskild händelse, sade Malin Kempe, biträdande chef för polisens brottsförebyggande enhet, där utryckningspoliserna ingår.

Samtidigt medgav hon att de nya kontakterna med ungdomarna har gett polisen vissa tankeställare om sitt sätt att jobba.
– Det finns kanske vissa saker som vi kan ändra på. Vilka vill jag inte gå in på, sade hon.

Annons
Annons
Annons