Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är diskret matematik?

/

...Anders Johansson, universitetslektor vid Högskolan i Gävle, som tillsammans med de USA-baserade kollegorna Vu Ha Van och Jeff Kahn har fått Fulkerson-priset 2012 för sitt arbete inom den diskreta matematiken.

Annons

– Relationer på ändliga uppsättningar av objekt är väl en bra definition. Egentligen definieras det av vad som brukar ingå i kurser om diskret matematik och det handlar om talteori, kombinatorik och grafteori. I den här artikeln handlar det om att vi har en given mängd av trianglar och en given mängd av hörn, och då gäller det att hitta en uppsättning trianglar som vardera inte delar något hörn men som tillsammans ändå täcker allihop.

Varför är detta viktigt?

– Själva området gränsar till sannolikhetslära, men framför allt är det optimering som är den tillämpande disciplin som ligger närmast. Frågan om hur man hittar strategier för att lösa problem av planeringstyp. Exempelvis kan du tänka dig en schemaläggning: du ska lägga ut scheman för ett antal lärare på ett antal kurser i ett antal salar och det ska helst inte vara att någon elev måste vara på två ställen samtidigt eller att någon sal är överbokad. Då hamnar man precis i den här typen av diskreta problem.

Hur stort är priset inom fältet?

– Det är väl lite prestigefyllt inom just diskret matematik, men det är ju inte så att man kan namnen på pristagarna. Det är väl ett av de få prisen som har namnet diskret matematik i sig, men det finns ju många andra pris som diskreta matematiker kan få. Jag kände knappt till priset själv när jag fick reda på att jag var nominerad.

Annons
Annons
Annons