weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Vad ska hända med vår bortglömda stolthet?

+
Läs senare
/

Det är Gävles bortglömda stolthet. Få Gävlebor vet i dag hur Rådhuset ser ut från insidan. Men nästa år flyttar bostadsforskarna ut och kanske kan det anrika huset öppnas upp igen.

Rådhuset var en gång fyllt av liv och makt. I dag är det en slumrande byggnad i Esplanadens södra ände som inte många Gävlebor har tillträde till. Men när Institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, flyttar ut i början på nästa år är det tänkt att Rådhuset ska få en mer publik användning igen.

Vi tog oss innanför de tjocka väggarna och gjorde en rundvandring.

I entréhallen möts vi av Christina Kjerrman-Meyer, administratör på IBF och en av sju Gävlebor som i dag jobbar i Rådhuset. Resten av institutets omkring 40 anställda är Uppsala- eller Stockholmsbor.

Entréhallen och trapphuset är målat i vitt och har texter på väggarna som beskriver Rådhusets historia. Ovanför flera av dörrarna står det pedagogiskt vad rummen innanför har använts till, som domsal eller rådsrättens kansli. Allt är bevarat sedan byggnadens glansdagar. Rummen på bottenvåningen används i dag till kontor och fikarum för personalen.

En våning upp ligger fler kontorsrum, men även bostadsforskarnas bibliotek. Men många av hyllorna gapar tomma och de flesta av böckerna har redan flyttats till Uppsala.

Den övre våningen är Rådhusets paradvåning. Här finns sessionssalen, eller praktsalen som den också kallas. Här höll tingsrätten sina förhandlingar och rummet är målat i mättade blåa, gula och bruna färger. Det är prytt med ljusa takmålningar och förgyllda detaljer och i två av hörnen har kakel-ugnar bevarats. I ena änden finns en läktare där åhörarna satt.

Fönstren bjuder på en fantastisk utsikt över Esplanaden med Gävle Teater i fonden.

Rummet används i dag mest till seminarier och julluncher för IBF, men Christina Kjerrman-Meyer berättar att hon då och då visar upp salen för intresserade besökare.

– Då och då ringer både turister och Gävlebor på och vill se hur huset ser ut på insidan. Och det händer fortfarande att folk kommer och frågar om det är här man gifter sig. Då har de gått fel och ska till stadshuset, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons