Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tycker du om det "nya" Gävle?

/

Nu är ett förslag till en ny centrumplan i Gävle äntligen färdigt för att presenteras för allmänheten.

I förslaget ingår bland annat att stänga av Södra Strandgatan för biltrafik och att dämma Gavleån i höjd med centralbron.

Annons

Det förslag till ny centrumplan för Gävle som majoriteten i kommunhuset nu lägger fram innehåller flera inslag som Arbetarbladet berättat om tidigare.

Bland annat lyfts frågan om att stänga av Norra Rådmansgatan och Norra Kungsgatan för biltrafik för att underlätta bussarnas framkomlighet.

– Men det förslaget har vi lämnat öppet för att lyssna in under samrådet och höra vilka åsikter som finns, säger kommunalrådet Per Johansson (S).

Ytterligare ett förslag som lämnats öppet i planen är om Gavleån bör dämmas upp i höjd med Centralbron för att skapa en större närhet till vattnet i centrum.

– Jag tycker attt vattnet är för långt borta som det är i dag, säger Per Johansson.

Ett annat mer konkret förslag i planen innebär en rejäl ombyggnation av Slottstorget där vägen förbi Stadsbiblioteket tas bort, Södra Kungsgatan blir tvåfilig och Södra Strandgatan stängs av för biltrafik. En ny restauang kommer att byggas vid vattnet i Slottsparken (på andra sidan Södra Kungsgatan), men i övrigt planeras ingen ny bebyggelse på Slottstorget.

Den nya centrumplanen kommer att vara ute på samråd så att Gävleborna får säga vad de tycker från och med nu på måndag måndag till den 4 november. Det första allmänna stormötet hålls på tisdag klockan 19.00 i Spegelsalen i Stadsdhuset.

Annons
Annons
Annons