Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan grundskoleelev struntar i hjälmen

/
  • Stöttåliga. Lars Öhman, Stina Jonsson, Hugo Jonsson och Tindra Lindblom cyklar aldrig utan hjälm. Men nu står bad på schemat, och då åker hjälmen av.

Allt fler cyklister bär hjälm i Sverige. Men trots rekordhöga siffror halkar vissa grupper efter.

I Gävle är det bara drygt varannan grundskoleelev som cyklar med hjälm. Skärpning alla vuxna, säger kommunen.

Annons

Vid Fjärran Höjder badet i Gävle parkerar Tindra Lindblom, Stina Jonsson, Hugo Jonsson och Lars Öhman sina cyklar. Alla har hjälm på huvudet.

– Man måste skydda huvudet om man ramlar, förklarar Tindra.

Men långt ifrån alla barn i Gävle gör som dem. Hugo berättar att många på hans skola har hjälmen uppknäppt, vissa har inte hjälm alls. Mamma Annika Jonsson cyklar än så länge utan hjälm, men har funderat på att börja.

– Jag vet att jag borde, men man cyklar ju inte så långa sträckor, säger hon.

I Gävle är det bara lite mer än hälften av alla grund- skolelever i åldern 6–15 år som använder hjälm, trots att det finns lag på att barn under 15 måste ha hjälm.

Siffrorna kommer från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, som har undersökt cyklisters hjälmanvändning på 21 orter i Sverige.

Slutsatsen är att många Gävlebor lägger hjälmen på hyllan, och barnen tar efter. Det tror i alla fall David Eldrot, senior- konsult på samhällsbyggnadskontoret i Gävle kommun.

– Det är vi vuxna som måste se till att använda hjälmen om vi ska kunna höja siffrorna hos barnen, vi måste skärpa oss, säger han.

Och även bland vuxna är hjälmanvändningen låg i Gävle. I hela Sverige använder i genomsnitt mer än var tredje cyklist hjälm, fler än någonsin tidigare, i Gävle landar siffran på blygsamma 18 procent.

Bäst i landet är stockholmarna, där tar mer än två av tre på sig hjälm när de cyklar.

– Jag tror att folk generellt cyklar mer i Stockholm, det leder till att man skapar kunskap om trafiksäkerhet.

– Dessutom kanske man kör en kortare sträcka med cykel i en stad som Gävle och tänker att man kan strunta i hjälmen, säger Mohammad-Reza Yahya, utredare på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Annons
Annons
Annons