Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsarvet som ligger bara några timmar bort

/
  • Utsikt. Längan tvärsöver var tidigare stall och förråd. Den högra längan är i dag bostäder.
  • Arbetsplats. Elsa Knutsson behöver bara gå över gårdsplan för att komma till sin arbetsplats. Hon har hyrt en lägenhet  i grannlängan sedan 30 år tillbaka.
  • Spår. Torkade nejlikor hänger kvar sedan invigningen i juli.
  • Typiskt. Farstuns väggar är tidstypiskt målade. Man ville att det skulle se ut som att väggarna var i marmor.
  • Fest. Salen på övervåningen användes troligen för festtillfällen.
  • Känd. Den klassiska gästgivartapeten av Jonas Wall-ström, som är en stor anledning till att gården blev ett världsarv. Det kunde ta en hel sommar, om inte fler, att färdigställa målningen.
  • Familjeträff. Systrarna Sigrid Fack, Järvsö, Siv Isaksson, Järvsö, Karin Linnea Forslund, Ljusdal och Sonja Lindqvist, Uppsala, försöker besöka Gästgivars en gång varje år. ”Utställningarna är så fina”, tycker de alla.
  • Gävlebo. Erik Nordin växte upp i Stockholm, men har sina rötter i Hälsingland. I dag bor han i Gävle och brukar tillbringa somrarna i sitt torp i Vallsta.

Vad har Egyptens pyramider, Frihetsgudinnan, kinesiska muren och hälsingegården Gästgivars gemensamt?

– De är alla världsarv.

För de med semesterveckor kvar finns världsarvet Hälsingegårdarna bara ett par timmar bort med bil. Arbetarbladet har varit på utflykt till ett av dem.

Annons

Med ryggen mot gården blickar jag ut över silvergröna fält. Bortom fälten reser sig skogens silhuett mot en blågrå himmel. Det är lätt att tro att man befinner sig i en målning.

– Du är mitt i Hälsingland.

– Mitt i?

– Ja, mitt i, svarar Erik Nordin, ordförande i hemslöjdsföreningen i Arbrå, där han står på gårdsplanen.

Här på hälsingegården Gästgivars i Vallsta, två mil norr om Bollnäs, håller han och föreningen till under sommaren.

Från och med juli i år ingår gården i FN-organet Unesco:s världsarvslista.

– Det är påtagligt att nyfikenheten har ökat. Nu kommer det hit människor som man tidigare inte har sett. Även sådana som bor här omkring, men som knappt känner till att vi finns, säger Erik Nordin.

Att Gästgivars tillsammans med sex andra hälsingegårdar numera kan kallas för världsarv är till stor del tack vare Erik.

Det var när han arbetade som länsantikvarie i Gävle han fick upp ögonen för gårdarna.

– Jag var med och drog igång hälsingegårdsprojektet 1997 och arbetade med det här på deltid. Så småningom blev det naturligt att börja arbeta i en hälsingegård. I och med att jag har mina rötter här i Vallsta blev det Gästgivars, säger Erik Nordin och visar oss in i en av gårdslängorna.

Vallsta är en gammal jordbruksby med anor från vikingatiden. I byns dåvarande centrum ska bondgården Gästgivars ha byggts någon gång på 1600-talet.

Rollen som gästgiveri hade man fram till början av 1800-talet. Det var i samband med gårdsägaren Jonas Ericssons bröllop 1840 med Kerstin Nilsdotter som festbyggnaden, eller barstugan som den kallas, byggdes och väggarna smyckades med de i dag berömda schablonmålningarna.

Alla målningar är gjorda för hand med hjälp av mallar. Löv och blommor i nyanser av grönt, grått och gult fyller väggarna i den östra salen på nedervåningen.

Erik Nordin berättar att bönderna gärna lät sig inspireras av herrgårdarna.

– Utgångspunkt var herrgårdarnas sidentapeter. Man ser att de använt mönster som man även hittar i den textila världen. Skillnaden är att de här är mer färggranna, säger han.

I taket hänger torkade nejlikor och spiselkransen är dekorerad med liljekonvaljblad.

– Det där? Ja, det är från en kurs vi hade i blomstersmyckningar. Passande nog hölls den dagen innan invigningen av gården som världsarv. Hela huset var smyckat med blommor.

Även på övervåningen hittar man spår efter invigningen. Torkade blomsterarrangemang står kvar i det som kallas för festsalen där väggarna är tapetserade med ”gästgivartapeten”.

Ornament med eklöv ramar in en målning av ett svårplacerat landskap.

– Jag vet faktiskt inte vilket land det ska föreställa. Frågan är om det ska vara något? Meningen var att man gärna ville ha något märkvärdigt och främmande.

Gården i Vallsta har ärvts från generation till generation sedan 1800-talet. Fram till och med 1960-talet huserade kor och hästar i stallen ute på gården. I dag arrenderar hemslöjdsföreningen barstugan till sin verksamhet.

– Om jag ska låta lite avvisande är vårt ändamål i första hand att sköta hemslöjdsföreningen. Samtidigt försöker vi koppla vår verksamhet mer till huset och dess historia. Byggande på den här tiden var vad vi i dag förknippar med slöjd, säger Erik.

Utställningar om både stort och smått inom hemslöjd samsas därför på gården. Sonja Lindqvist, från Uppsala, har kommit hit tillsammans med sina tre systrar. Det har blivit en årlig tradition att besöka Gästgivars i Vallsta.

– Vi är så imponerade. Utställningarna är verkligen fina, säger hon.

Systrarna visar sig vara bördiga från Järvsö. Även de kan stoltsera med en hälsingegård, Kristofers. Men de vill inte säga vilken gård de gillar bäst.

– Inte när ordförande är här, skrattar ena systern Sigrid Fack och nickar mot Erik Nordin som står en bit bort vid trappan.

Hon fortsätter:

– Ingen av de sju går väl egentligen att jämföra. Alla är fina på sina sätt. Men det här husets målningar är ändå otroligt vackra.

Mannen bakom målningarna hette Jonas Wallström. Han föddes i Vallsta 1798 och skolades i Stockholm. Hans måleri går att finna i flera gårdar runt om i trakten kring Bollnäs.

Den eleganta och unika stil som han använde i Gästgivars satte standarden för andra gårdar i landskapet. Det är också en stor anledning till att just Gästgivars nu är ett världsarv, enligt Erik Nordin.

– Hälsingegårdarna är ett annorlunda världsarv på så sätt att det kommer från bondekulturen, som är sällsynt och nästan försummat på listan. Att bönder kunde skapa något märkvärdigt verkar man tidigare inte ha trott, säger han.

Det har gått över 15 år sedan Erik började engagera sig i hälsingegårdarna. De må ha uppnått världsarvstatus, men med det kommer ytterligare arbete. Till stor del på grund av besöksantalet som har stigit markant under sommaren.

På nedervåningen stöter vi ihop med Elsa Knutsson i det rum som man gjort om till en liten butik. Hon är anställd av hemslöjdsföreningen och bor på gården i en av längorna sedan 30 år tillbaka.

– Det är jättefint att bo här. Men det kan ju också vara lite jobbigt ibland med allt folk. Som tur var har vi en privat trädgård.

Det är inte märkligt att plötsligt bo mitt i ett världsarv. Jag menar, du är inte rädd för att ha sönder en tapet?

– Nej, det är inget annorlunda. Jag beter mig precis som vanligt. Jag pysslar och sköter om allt som jag tidigare har gjort.

I dagsläget går det inga organiserade bussresor mellan de sju gårdarna. Bollnäs kommun har å andra sidan anställt en guide till gården för att avlasta hemslöjdsföreningen.

För Erik och föreningen väntar nu en massa planerande inför nästa säsong.

– Just nu är det svårt att veta hur det hela kommer att utvecklas och hur mycket folk det blir. Vi får även se hur samarbetet blir med de övriga Hälsingegårdarna, säger han innan vi säger hej då till varandra på gårdsplanen, mitt i Hälsingland.

Annons
Annons
Annons