Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen fick ge förslag till sin nya lekplats

/
  • Johanna Fröjd lyssnar till fyraårige Aldin Muminovics idéer för hur Hofors nya lekplats kan se ut. Ungdomscoacherna både skriver och fotograferar som ett sätt att dokumentera den demokratiska processen.
  • Planarkitekten Anna Hagljung har fått kommunstyrelsens uppdrag att planera två nya lekplatser, en i Hofors och en i Torsåker.
  • Kattis Arantes har gjort ett collage som berättar hur hennes drömlekplats ser ut.

Regnbågsfärger, sand, vatten och stenar. Det är några av de saker som barnen på Kanaljens förskola vill ha på Hofors nya lekplats.

Annons

Just nu är Entré Ungdom tillsammans med bygg- och miljökontoret ute på turné för att fånga upp idéer och visioner som barnen har kring utformningen av de nya lekplatser som planeras i kommunen.

Projektet går under namnet drömlekplatsen.

– Jag har ingen pedagogisk utbildning så skulle jag ha gått ut själv hade vi inte fått ut lika mycket som vi får nu, säger planarkitekten Anna Hagljung om samarbetet.

Genom att måla, klippa och klistra lockar ungdomscoacherna Johanna Fröjd och Marita Söderström fram hur och var barnen vill ha de nya lekplatserna.

Färg, form, känslor och funktion är frågor som de diskuterar.

På tisdagen besökte de fyraåringarna på Kanaljens förskola, men kommunens lekplatsgäng kommer även åka runt till skolorna och leka fram idéer.

Och bland högstadieelever och på gymnasieskolan kommer också samtal pågå.

– Det ingår i kommunens strategi att öka barn och ungdomars inflytande. Ett konkret mål är att 2016 ska barn och unga trivas i Hofors kommun, säger Marita Söderström.

Projektet avslutas vecka 43 med en utställning på Entré Ungdom, då visas teckningar och collage som barnen gjort upp.

– Sedan blir det vårt uppdrag att försöka förmedla vad barnen sagt, tänkt och ritat, säger Marita Söderström.

Annons
Annons
Annons