Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byar samverkar i konstprojekt

/
  • Marie Svedens från Gammelstilla gjorde en eldskulptur som ett exempel på vad som kan komma att ställas ut i sommar.
  • Marie Sveden från Gammelstilla bär ut sin eldskulptur som ett exempel på vad som kan komma att ställas ut i sommar.
  • Åtta byar deltar i projektet Konst i byn. De byar som deltar är: Björbo, Björnhyttan, Gammelstilla, Kolsvedja, Korså Bruk, Mo, Svabensverk och Kallmora. Här är några deltagare under en träff nyligen.

Nu inleds ett stort konstprojekt med byar i Dalarna, Hälsingland och Gästrikland. Bodås och Gammelstilla är byarna från Gästrikland som deltar.

– Vi vill visa att det händer roliga saker på landsbygden, säger Maria Hällpetters Bergström.

Annons

I sommar sjösätts projektet Konst i byn. Närmare bestämt 15 juni ställs det ut konst i åtta byar i Dalarna, Hälsingland och Gästrikland.

Ett 60-tal bybor och konstnärer är engagerade i flera län. Däribland Bodås och Gammelstilla i Hofors kommun.

Temat i alla byarna ska vara andrum. Konstverken ska vara i stilen Land art.

– Det är förgänglig konst som står utomhus. Det kan bestå av växter eller eld exempelvis. Det är konst som inte ska kunna köpas upp och ställas in i ett bankvalv, säger projektledare Maria Hällpetters Bergström.

Projektet har fått nästan 1 miljon kronor i bidrag från Konstfrämjandet och Postkodlotteriet.

– Genom projektet Konst i Byn vill vi stödja en satsning som inte bara involverar professionella konstnärer utan även ett stort antal bybor i alla åldrar i att utveckla sin bygd, säger Nisha Besara, på Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Pengarna går till att marknadsföra projektet och att köpa material till konstverken. Nu pågår förberedelserna för fullt i byarna. Tanken är att konstverken ska stå kvar hela sommaren, sedan är det upp till byarna vad de vill göra med sina konstverk.

Konstprojektet har pågått under flera månader och fått flera positiva effekter.

– Det har gjort att folk inser att det inte bara är jakt och fiske i byarna. Och många av gubbarna i byarna har fått upp ögonen för konsten. De har hjälpt till att bygga och frakta saker med sina fyrhjulingar, säger Maria Hällpetters Bergström.

Annons

Mer läsning

Annons