Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här reser sig framtidens vindkraftverk

/
 • Just nu pågår arbetet med att resa vindkraftverken på Kaptensberget i Hofors. Och trots att vindkraftverk byggs på platser där det blåser mycket krävs det lugnare vind när tornen ska monteras. Inte mer än nio meter i sekunden får det blåsa. Annars blir det svårt att kontrollera delarna.
 • Just nu pågår arbetet med att resa vindkraftverken på Kaptensberget i Hofors. Och trots att vindkraftverk byggs på platser där det blåser mycket krävs det lugnare vind när tornen ska monteras. Inte mer än nio meter i sekunden får det blåsa. Annars blir det svårt att kontrollera delarna.
 • De tre rotorbladen kommer att bultas fast i maskinhuset med 156 bultar. En del av arbetet går att förbereda på marken.
 • Ett vindkraftverk består av ett torn i fyra delar. Den fjärde delen, topptornet, ska snart lyftas på. Därefter bultas ett 85 ton tungt maskinhus fast innan det är dags att fästa rotorbladen som ligger redo och väntar,
 • Ett vindkraftverk består av ett torn i fyra delar. Snart ska den fjärde delen, topptornet, lyftas på.
 • Att resa vindkraftverk är inget för höjdrädda. Innan topptornet kommit på är vindkrafttornet ungefär 75 meter högt. När alla delar är på plats ståtar verket med en höjd på totalt 150 meter, räknat vid rotorbladets högsta läge.
 • Innan fjärde delen av vindkraftsverket reses, rengörs insidan.
 • Det är en mäktig känsla att se det 40 ton tunga topptornet sakta sväva uppåt.
 • Taggarna på rotorbladen kallas dinotail och ska minska buller genom att slå sönder ljudet. Vingtippen böjd som på ett flygplan för att stabilisera tippänden och för att skapa extra energi
 • Ett team från Siemens i Ungern går igenom kablar och förbereder det första vindkraftverket för inkoppling. I mitten av september ska alla vindkraftverk på Kaptensberget vara i full drift.
 • En mindre lyftkran reser först topptornet från marken till upprätt läge, därefter tar en stor lyftkran vid och ställer med millimeterprecision upp det på delarna som redan står upp.
 • 150 meter höga blir vindkraftverken på Kaptensberget i Hofors när rotorbladet är i upprätt läge.
 • Roberth Lias och Angelica Grattigde från Viax och Asbjoern Nymann Jensen från Siemens visar runt vid den första färdiga vindsnurran på Kaptensberget. Sammanlagt ska det bli fyra.
 • Roberth Lias är byggledare på Järboföretaget ViaX som hjälper vindkraftbolaget Eolus med bygget av vindkraftverken på Kaptensberget i Hofors.
 • Angelica Grattigde från Viax och Asbjoern Nymann Jensen från Siemens vid den första färdiga vindsnurran på Kaptensberget. Sammanlagt ska det bli fyra.

Nu tornar vindkraftverken upp sig på Kaptensberget – de första i Hofors kommun. Man ser dem ända från Riks 80.

Arbetarbladet var med vid resningen av ett av dem.

I mitten av september ska vindkraftverken vara i full drift.

Annons

Det är en mäktig känsla att se det 40 ton tunga topptornet sväva över byggarbetsplatsen i skogen. Meter för meter höjer lyftkranen upp det för att sedan med millimeterprecision ställa det ovanpå delarna som redan finns på plats.

Att bygga ett vindkraftverk är ungefär som att bygga ett torn av stapelklossar – förutom att byggdelarna är enorma och att väder och vind har stor betydelse.

För trots att vindkraftverk byggs på platser där det blåser mycket krävs det lugnare vind när tornen ska monteras. Inte mer än nio meter i sekunden får det blåsa.

– Man vill ha lite vind under byggprocessen men mycket när verken väl är på plats. Hittills har vädret ställt till det en aning för oss, berättar Roberth Lias.

Han är byggledare på Järboföretaget ViaX som hjälper vindkraftbolaget Eolus med bygget av vindkraftverken på Kaptensberget i Hofors.

Processen med vindkraftverken i Hofors tog sin början för två år sedan, men det fysiska arbetet startade i januari i år. Sammanlagt har 2,3 kilometer ny väg byggts och de gamla vägarna breddats och förstärkts för tunga lastbilstransporter.

För två veckor sen började bygget av det första vindkraftverket på Kaptensberget. Fyra stycken ska det bli sammanlagt.

– Att få komponenterna på plats är en utmaning i den branta terrängen. Vi har fått ha två dumprar som gått före leveranserna för att säkra upp, berättar platschefen Asbjoern Nymann Jensen.

Han kommer från Siemens som levererar verken och som har 15 man på plats för att sätta upp dem.

Delarna till vindkraftverken skeppas från Danmark till Gävle och så körs de på specialtrailers till Hofors.

Ett vindkraftverk består av ett torn i fyra delar, som blir 101 meter högt ihop. Ovanpå tornet bultas ett 85 ton tungt maskinhus fast. I det fästs sen de tre rotorbladen, som får en diameter på 100 meter .

När allt är på plats ståtar verket med en höjd på totalt 150 meter, räknat vid rotorbladets högsta läge.

Ungefär tolv timmar tar det att få den 400 ton tunga anläggningen på plats, borträknat arbetet med betongfundamentet som fungerar som motvikt.

– Det här tornet började vi med klockan fyra i morse och kommer att vara klara sent i kväll om allt går som det ska, berättar Asbjoern Nymann Jensen.

Det som sedan tar tid är att montera ner och flytta maskiner och utrustning till nästa byggplats.

I slutet av augusti ska alla fyra vindkraftverk att stå färdiga och redo att börja producera el. Då följer en testperiod på ett par veckor innan de tas i drift.

Från Eolus sida är man intresserade av att bygga vindkraftverk på fler platser i Hofors kommun – men än så länge finns inga ansökningar inlämnade.

Annons
Annons
Annons