Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors skolor ska spara 3,7 miljoner

Barn- och utbildningsnämnden i Hofors ska spara 3,7 miljoner kronor nästa år. Hur det ska gå till har skolchefen Agneta Dahlqvist inga idéer om.

Annons

– Det är upp till politikerna, säger hon.

På sitt möte nästa vecka ska barn- och utbildningsnämnden ta beslut om budgeten för 2013. Sammanlagt har man drygt 217 miljoner kronor att röra sig med.

Men i underlaget som skolchefen Agneta Dahlqvist tillsammans med förvaltningsekonomen Ulrika Lavett lagt fram fattas 3,7 miljoner kronor för att ekonomin ska gå ihop.

Hur de pengarna ska sparas har de inga förslag på. I stället är summan inlagd som ett ospecificerat sparkrav på nämnden.

– Jag tycker vi har gjort så mycket på senare år, lagt ner skolor, förskoleavdelningar och nattis, att jag inte kan se att vi skulle kunna göra något mer, säger Agneta Dahlqvist.

Anpassningar till elevtalen har gjorts inom både grundskolan och gymnasieskolan. Nu menar hon att de inte att går att skära ner ytterligare på lärare.

När tjänstemännen inte vill ange några sparförslag är det politikerna som får tänka ut vad nämnden ska spara på.

– Det är något de får diskutera, säger Agneta Dahlqvist.

Men är det inte din uppgift som skolchef att ta fram olika lösningar?

– Naturligtvis är det alltid bäst om man kan säga att det här och det här kan vi ta bort, men jag har inga tankar om vad vi skulle kunna spara mer på.

Har inte heller politikerna några förslag får sparkravet fortsätta att vara ospecificerat.

Ett sådant allmänt sparbeting på 3,5 miljoner kronor har barn- och utbildningsnämnden haft över sig i år, eftersom man inte heller i fjol tyckte att man kunde spara på något speciellt.

Att nämnden bara till en viss del klarat av det betinget är en förklaring till att halvårsprognosen visar ett underskott på 1,2 miljoner kronor 2012.

Enligt Ulrika Lavett är 800 000 kronor av dem ospecificerade.

– Har man ett sådant här krav på sig gäller det att hålla stenhårt i plånboken hela tiden. Det är ingen önskesituation, säger hon

Annons
Annons
Annons