På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Kommunen säger nej till hjälp för lilla Vera

+
Läs senare
/

Hofors kommun beviljar inte tvååriga Vera personlig assistans. Att ge sitt sjuka barn medicin och tillsyn dygnet runt ingår i det normala föräldraansvaret, menar man. – Kommunen borde skämmas, säger familjens ombud Veronica Hedenmark.

Lilla Vera Olsson i Hofors behöver ständig tillsyn. Hennes pappa och mamma, Bojan Petrovic och Vanja Olsson, måste vara vakna på nätterna för att kunna ge henne mat och medicin och kolla så att alla slangar och pumpar fungerar som de ska.

Annars kan Vera få allvarliga skador eller till och med dö av sin sjukdom hyperinsulinism.

Men Hofors kommun tycker inte att Veras hjälpbehov är så stort eller avancerat att hon ska ha rätt till personlig assistans. Det framgår av ett förslag till beslut från LSS-handläggaren.

Enligt kommunens sätt att se det har Vera inte större hjälp- och tillsynsbehov än andra jämngamla barn eftersom tvååringar alltid behöver hjälp när de ska klä på och av sig, sköta sin personliga hygien, ha kontakt med andra och vid matsituationer.

Sådant faller under det normala föräldraansvaret, menar man.

”Alla barn i tvåårsåldern kräver ständig övervakning av sina vårdnadshavare och kan inte lämnas ensamma annat än för korta stunder, varför Veras behov av tillsyn inte kan bedöms överstiga det behov av tillsyn som barn i motsvarande ålder utan funktionsnedsättning har”, skriver handläggaren i sin utredning.

Men det är ett konstigt sätt att resonera, tycker Veronica Hedenmark, som sedan många år driver företaget VH Assistans med stor erfarenhet av liknande ärenden.

– Vem som helst förstår väl att det är skillnad på Vera och andra barn i hennes ålder. Vilka andra barn behöver sondmatas och tas blodsocker på? Vilka andra barn kan kanylen åka ut på eller strypas av sin slang?

– Vilka andra barn riskerar att dö om man somnar ifrån dem 20 minuter?

Veronica Hedenmark menar att kommunen visar bristande kompetens när det gäller LSS-lagstiftningen och kallar beslutsförslaget ett svek mot både Vera, hennes storasyster och föräldrar.

Familjen kommer att överklaga kommunens beslut till förvaltningsrätten i Falun.

 • Personlig assistans

  Bakgrund: Fallet Vera

  På grund av sin hyperinsulinism behöver lilla Vera Olsson i Hofors medicin, mat och tillsyn dygnet runt. Annars kan hon få kramper, hamna i koma och få hjärnskador.

  Veras föräldrar, Bojan Petrovic och Vanja Olsson, har för att inte själva behöva vara vakna alla nätter haft avlösarservice från kommunen. Förvaltningsrätten gav Hofors kommun bakläxa när de försökte minska antalet nätter från 20 till 10 i månaden (från 180 till 90 timmar).

  Men kommunens beslut om insats sträckte sig bara fram till sista maj. Redan i februari ansökte föräldrarna om mer hjälp, den här gången i form av personlig assistans som är flexiblare än avlösarservice.

  I väntan på beslut står familjen helt utan assistans.

  För att ha rätt till personlig assistans enligt LSS krävs att man har behov av hjälp för de grundläggande behoven. Det handlar om personlig hygien, måltider, på- och avklädning, att kommunicera eller annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om personen med funktionshinder.

  Den som beviljas personlig assistans har rätt att själv bestämma vem/vilka som ska vara assistenter.

  Den som har behov av hjälp för de grundläggande behoven mer 20 timmar per vecka har rätt till statlig assistansersättning. Försäkringskassan fattar beslut om detta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons