weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Kristina öppnar sin trädgård för alla

+
Läs senare
/

Från början var det bara skog, skog, skog, kring huset i Nyhyttan utanför Torsåker. Nu har Kristina Jonsson och Kurt Kvist förvandlat tomten till en drygt 4 000 kvadratmeter vacker trädgård i harmoni med naturen runt omkring. I morgon kan alla som vill besöka den.

Att gå på upptäcktsfärd i Kristina Jonsson och Kurt Kvists trädgård på Kallmursvägen är nästan som att befinna sig i en frodig djungel. Efter en häftig regnskur tittar solens strålar fram och förstärker alla färger.

Jag och fotografen springer runt och utbrister åhh och ställer frågor om vad den och den sorten heter.

Trädgården är indelad i olika rum och vilken krök man än går runt finns något vackert och överraskande att titta på. Mysiga sittplatser, broar, dammar och klematis som slingrar sig överallt.

– Den sätter sig själv och dyker upp där man minst anar det, säger Kristina.

När hon och Kurt började bygga huset för 35 år sedan fanns det bara träd och stenar här. Efter några år påbörjade de projektet med att förvandla skogen till den fantasifulla och konstnärliga trädgård det är i dag.

– Det första vi tog oss an var plätten precis nedanför huset och så utökade vi undan för undan, säger Kristina och tillägger att det från början inte alls var meningen att trädgården skulle bli så stor.

– Men när vi såg att det fungerade blev vi sporrade.

Växtrikedomen är stor och blommar i rabatterna gör det från tidig vår till sen höst. Det går heller inte att ta miste på att paret tycker mycket om barrväxter.

– Jag började katalogisera trädgården en gång i tiden, men gav upp när jag räknat till 90 olika barrväxter, berättar Kurt.

Här finns bland annat orientgran, hänggran och granen Spreading star, som kryper efter marken. Bland lövträden är korkalm Kristinas särskilda favorit.

– Det är ett riktigt John Bauer-träd med sin häftiga bark, säger hon

Det finns ingen klar gräns för var den anlagda trädgården slutar och den vilda naturen tar vid. Ett medvetet val.

– Man kommer ändå inte ifrån skogen när man bor så här utan får försöka hitta en harmoni. Vi får ofta besök av älgar och rådjur men det är sånt man får ta, säger Kristina.

Kristina och Kurt tycker om att använda det material som finns till hands. Rabatterna omgärdas av mossklädda stenar och stora stockar ligger som trappsteg här och var.

Jag frågar om de har något tips till en som är nybörjare på det här med trädgård.

– Man får prova sig fram vad som trivs. Går det inte får man försöka på något nytt ställe. Många av våra växter har fått vandra runt under åren, säger Kristina.

Bakom lördagens arrangemang med öppen trädgård hemma hos Kurt och Kristina står Trädgårdsföreningen i Hofors-Torsåker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons