Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna får lära om Ovako

/
  • Inne i kontrollrummet fick lärarna se en göt pressas till att bli en fem gånger så lång rund stålstav. Operatören Jessica Wistbacka styrde pressen med van hand
  • Den här veckan har alla lärare i Hofors fått göra studiebesök på Ovako. För att lära så att de i sin tur kan lära ut. Det är en del i satsningen att få Hofors skolungdomar att upptäcka sin kommun – och på så vis vilja stanna kvar.
  • Guide på verksturen var utvecklingsingenjören Hanna Lange. Hon konstaterade att flera av lärarna hon själv haft under skoltiden i Hofors fanns på plats.

Nu ska Hofors skolungdomar upptäcka sin kommun – och på så vis vilja stanna kvar.
Som en del av satsningen har alla lärare den här veckan fått göra studiebesök på Ovako. För att lära så att de i sin tur kan lära ut.
– Man ser ju företaget varje dag, men jag har faktiskt aldrig varit in på området förut, säger Linnea Larsson på Petreskolan.

Annons

Den heta stålklumpen – göten – lyser röd. Nu är den ungefär två meter lång, men när den pressats kommer den att bli tio meter.

Inne i det svala kontrollrummet styr operatören Jessica Wistbacka pressen med van hand.

– Göten behandlas så att den blir rund och får en diameter på 280 millimeter. Men då kallar vi den i stället för ämne, berättar utvecklingsingenjören Hanna Lange.

Runt henne står en grupp lärare från Petre- och Värnaskolan och lyssnar uppmärksamt.

Under studiebesöket får lärarna berättat för sig om tillverkningsprocessen inne på valsverket, från att göten stoppas ner i gropugnen och hettas upp till 1 200 grader till den sista valsningen då de förvandlats till långa ihåliga rör.

– Det är väldigt intressant. Ovakos produkter finns ju överallt, inte minst inom vindkraften, som man kan tänka sig att många av våra elever kommer att arbeta med i framtiden, säger matte- och NO-läraren Linnea Larsson.

Tanken är att få till ett regelbundet samarbete med Ovako så att också alla elever ska få komma på studiebesök till stålföretaget när de går i åttan.

För många av lärarna är det, liksom för Linnea Larsson, första gången de är inne på företaget. Men matte- och NO-läraren Pernilla Norlund har varit här förut.

– Om vi ska kunna berätta för våra elever om hur ett modernt industriföretag ser ut i dag, så är det ju bra om vi lärare också vet det, säger hon.

I kommunens satsning, som kallas Tema Hofors, ingår också att lära sig om lokalhistoria. I tisdags föreläste Anna Lindgren, förste antikvarie vid Länsmuseet Gävleborg, om utställningen Nedslag i verket för lärarna.

Annons
Annons
Annons