Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivschef vill stoppa vindkraftverk

/
  • Snurror. Så här kan det se ut om vindkraftverken placeras vid Edskens camping. Bilden är ett montage.

Planerna på att bygga 30 vindkraftverk mellan Hofors och Stjärnsund har väckt starka reaktioner bland boende kring Edsken.

En av de protesterande är näringslivschefen Nils Lindqvist som samlat namn mot etableringen.

– Jag kan se att rollerna krockar, men det här gör jag som privatperson, säger han.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om elbolaget Eons planer på att bygga en vindkraftspark med upp till 30 stycken 200 meter höga vindkraftverk vid Tjärnäsberget ett par kilometer söder om centrala Hofors.

I går skickades ett protestbrev undertecknat av ett 50-tal boende runt Edsken in till både Hofors kommun och Eon.

En som har knackat dörr för att samla in namnen är Nils Lindqvist, vd för kommunens näringslivsenhet Entré Hofors.

– Jag är inte emot vindkraft, men att man vill bygga en industripark med så här många stora vindsnurror så pass nära samhället har jag ingen förståelse för, säger han.

Men som näringslivschef borde det väl ligga i ditt intresse att få hit den här typen av etableringar?

– Som näringslivschef är det min uppgift att se vad vi som kommun kan få ut av en sådan här satsning. Det är klart att jag känner mig kluven, men jag måste ju ha rätt att tycka något som privatperson också.

– Dessutom ingår det i min yrkesroll att se till så att invånarna som bor här trivs och vill stanna kvar.

I brevet som Nils Lindqvist skrivit under står även att det inte finns någon anledning att tro att satsningen på vindkraft kommer att öka sysselsättningen i kommunen annat än marginellt i samband med byggandet.

Är det din åsikt som näringslivschef också?

– Jamen, det är inte många i Hofors som får ta del av jobben. Det skulle väl vara våra hotell då. De som bygger vindkraftverken kommer från andra länder.

I Ockelbo har vindkraften däremot gett flera jobb på orten, bland annat som ett resultat av att man anställt före detta näringslivschefen Rolf Landström för att jaga jobb åt lokala företag. Det handlar bland annat om maskin- och transportföretag.

Hur tror du din privata åsikt när det gäller planerna för Tjärnäs påverkar allmänhetens förtroende för dig som hög kommunal tjänsteman?

– Det finns nog risk att jag blir beskylld för att se till mina privata intressen. Men blir det problem får jag prata med ordförande om att stiga åt sidan vid frågor som rör vindkraften.

Annons
Annons
Annons