Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petreåttor vill bli bäst på teknik

/
  • Förbereder. I tekniksalen på Petreskolan pågår de sista förberedelserna inför torsdagens riksfinal av Teknikåttan. Då tävlar klass 8D mot elva andra klasser från hela Sverige. Bollbana som man utvecklat en del sedan regionfinalen i Borlänge ska med och ett nytt moment är att golfbollarna även ska få en flagga att hissas.
  • häftigt. ”Om vi vinner hela tävlingen blir vi glada. Men också väldigt förvånade. Vi tycker det är helt otroligt att vi tagit oss till final”, säger Felicia Oskarsson.
  • i laget. Joel Andreasson ingår i klass 8D:s tremannalag och ska vara med och svara på frågor i riksfinalen. ”Det känns grymt att vi är en av de tolv duktigaste klasserna i landet”, säger Julia Sundkvist.

I kväll kliver klass 8D från Petreskolan i Hofors på ett specialchartrat tåg som ska ta dem till Umeå och riksfinalen av tävlingen Teknikåttan.

Annons

– Det känns grymt att vi är en av de tolv duktigaste klasserna i landet, säger Julia Sundkvist.

I tekniksalen på Petreskolan pågår de sista förberedelserna inför torsdagens tävling. Bollbanan som klassen fick pris för under regionfinalen i Borlänge har utvecklats ytterligare.

Banan är för fem golfbollar. Genom olika energiöverföringar ska en av bollarna till slut hamna i en målkopp. Nytt för finalen är att det även ska hissas en flagga under processen.

Arbetarbladet får en demonstration och allt fungerar som det ska.

Eleverna själva är nästan lite förvånade att de klarat sig så långt i tävlingen. De beskriver inte sig själva som tekniktokiga direkt. Men de har helt klart koll på läget.

– Och att bygga banan var jättekul eftersom man fick bygga hur man ville bara man uppfyllde vissa krav, säger Felicia Oskarsson, Julia Sundkvist och Denice Pallin.

En av klassens två mentorer, Linnea Larsson, är lärare i matte och NO 8D är en pratglad, kreativ klass med bra sammanhållning, menar hon.

– De har haft nytta av att kunna samarbeta, säger hon.

I Teknikåttan tävlar klassen med ett tremannalag bestående av Sofie Birgersson, Joel Andreasson och Robin Wahlström som ska ta sig an de kluriga frågorna i finalen.

Temat för i år är ”Hemma”. I regionfinalen fick laget bland annat svara vad morötter behöver för att växa upp från ett frö och vilka maskiner man kan sätta i en stickkontakt innan proppen går.

– Det handlar mycket om att vara allmänbildad och kunna lite om både teknik, kemi och matte. Men det är svårt att sitta och plugga innan, säger Robin.

Ett tävlingsmoment handlar om att koda en legokonstruktion, så de övriga i laget kan bygga samma sak utan att titta på originalet. Här kommer Emma Björtoft att hjälpa till.

Resten av klassen följer med upp som stöd och hejaklack.

Annons
Annons
Annons