Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus tvingad att flytta till Gävle

/
  • ”Jag vill göra något med mitt liv och eftersom jag har lätt för matte och NO vill jag gå på naturvetenskapligt program”, säger Rasmus Saramaa som har flyttat med sin mamma från Hofors till Gävle för att kunna läsa ett högskoleförberedande program på gymnasiet.

Rasmus Saramaa tvingades flytta till Gävle för att kunna läsa naturprogrammet på gymnasiet.

Annons

– Skitbra, otur bara att de ställde in ett år, det hade varit skönt att kunna stanna kvar i Hofors, säger han om förslaget att profilera Björkhagsskolan mot natur och teknik.

Genom att starta en protestgrupp på Facebook kämpade Rasmus Saramaa in i det sista för att få kunna gå gymnasiet hemma i Hofors.

Men intresset för de teoretiska programmen i samhälls- och naturvetenskap var för litet och intagningen stoppades därför i våras. De som fortfarande ville kunna plugga vidare på högskola efter gymnasiet tvingades söka sig till grannkommunerna.

– Jag går på natur på Vasaskolan i Gävle nu, jag tycker det är bra – men har ju inget direkt att jämföra med, säger Rasmus Saramaa.

Han började med att pendla, men tre timmar på bussen blev snart för mycket.

– Min mamma hade tur och fick ett jobb i Gävle så nu har vi flyttat dit. Jag fick pendla två veckor och det var riktigt drygt. Nu bor jag i Södra Bomhus och har ungefär 15 minuter med bussen till skolan.

Hemma i Hofors har han fortfarande mycket kompisar kvar och han saknar den sociala gemenskap han kände här. Men han tycker ändå att det var värt att flytta.

– Jag har lätt för matte och NO och jag vill ha en bra utbildning. Jag hade kanske flyttat förr eller senare ändå, men egentligen är det inte rätt period att göra det just nu. Det hade känts tryggt att vara kvar i Hofors gymnasiet ut. En kompis flyttade också in till Gävle samtidigt och det var riktigt tur.

Han ser positivt på gymnasieutredarens förslag att profilera Hofors gymnasieskola mot natur och teknik, även om det för hans del är kört. Själv känner han sig lurad.

– Alla förespråkade Björkhagsskolan så mycket och sa att det var så bra att gå där och sedan lägger de bara ner de här programmen, det känns som att de bara ingav oss falska förhoppningar.

Annons
Annons
Annons