Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska fler ta pauser i Hofors

/
  • FÖRSLAG. Det här är ett alternativ för den framtida utformningen av E 16-genomfarten.
  • PENDLARE. Mats Engblom är en av dem som passerar Hofors varje dag på väg till och från sitt arbete i Gävle. Han stannar ofta och tankar och kan också tänka sig att handla på Lidl eftersom det ligger så nära vägen och är halvvägs hemma.

Med målet att få fler att stanna till i Hofors satsar kommunen miljonbelopp på en attraktivare genomfart. Men vad kan få fler att rasta på orten?

Annons

På måndag invigs nya E 16 (före detta riks 80). Att få statusen som Europaväg är alla inblandade kommuner stolta över, förhoppningen är att besöksnäringen ska gynnas.

Dock är det på få platser som E 16 går genom centralorterna, på den nio mil långa sträckan mellan Gävle och Falun är det bara Hofors som bilisterna åker igenom.

Den rejält sänkta hastigheten genom tätorten kan ses som problematisk, men Hofors kommun har valt att se det som en möjlighet.

Målet är att fler förbipasserande ska stanna till i Hofors. Bensin, livsmedel och matställen ska dra till sig besökare och allra helst ska de hitta ända upp till centrum.

– Det är svårt, jättesvårt. Det skulle vara Systembolaget som kan dra till sig folk – om de är på väg till fjällen och vet att det brukar vara mycket kö i Mora till exempel. Jag har sagt länge att vi måste ha en stor skylt vid båda infarterna där vi radar upp alla butiker som finns, säger företagarföreningens ordförande, Mats Björklund.

Bättre skyltning är något som resenärerna efterfrågar. Det visar en resestudie som gjordes i EU-projektet Gävle-Dala utvecklingsstråk. Det finns också intresse av bredare matutbud, bättre kvalitet på matställena och fler bemannade bensinstationer.

8 000 resenärer beräknas passera Hofors dagligen och det är på Statoil de flesta hamnar i dag.

Bensinmacken känner av ett hårt tryck från främst fjällresenärer vid veckosluten och på söndagseftermiddagar.

Det finns också en hel del transporter. 10 procent utgörs av tung trafik, enligt beräkningar. Och sedan är det människor som arbetspendlar.

– Jag stannar här för att tanka och ibland handlar jag på Lidl för att det ligger precis vid vägen, säger Mats Engblom som bor i Falun, jobbar i Gävle och därför passerar här dagligen.

Annons
Annons
Annons