På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Storhembrännare avslöjad

+
Läs senare
/

Hoforsbon hade varit storhembränn­are i minst tio år. De ­senaste åren tillverkade han omkring 1 500 liter per år och sålde till en fast kundkrets. En kväll ringde polisen på och nu åtalas han för grova brott mot alkohollagen. Nästan samtidigt avslöjade polis­en en annan hembrännare i Hofors.

Hoforsbon som är i 60-årsåldern var inte hemma när polisen kom men sambon förnekade inte att det fanns hembränningsutrustning i källaren. Polispatrullen fick ett beslut om husrannsakan och hittade en liten spritfabrik i källaren. 146 liter sprit i femlitersdunkar, en hembrännare och all nödvändig utrustning.

I de första förhören medgav Hoforsbon att han tillverkat 130–140 liter sprit i månaden och sålt till en kundkrets på 40–50 personer, mest släkt och vänner. De två senaste månaderna innan han åkte fast hade han sålt sprit för drygt 17 000 kronor, enligt de anteckningar polisen hittade.

Några månader per år gjorde han uppehåll.

– Jag måste få vara lite ledig från de här jag med, sade han till poliserna som förhörde honom.

Sambon hade inget med sprittillverkningen att göra, men förhören med henne bekräftade mannens uppgifter.

I senare förhör har han dämpat uppgifterna om den tillverkade mängden och antalet kunder. Han säger att han tänkte sluta tillverka sprit sedan han hört om en annan som åkt fast. Men trycket från kunderna gjorde att han fortsatte.

Åtalet gäller tiden från 2008 till början av 2012. Då har Hoforsbon tillverkat 5 000 liter sprit varav han har sålt 4 000 för 70-80 kronor litern.

Ett par månader tidigare åkte en annan Hoforsbo fast för hembränning i något mindre skala. Han åtalades också på tisdagen för att ha tillverkat 136 liter sprit under ett och ett halvt år, varav han har sålt det mesta.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons