Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas betala tillbaka utbildningspeng – igen

Mitt i pengakrisen tvingas Hofors betala tillbaka närmare 1 miljon kronor till Skolverket. Kommunen har än en gång inte följt reglerna för statsbidraget för fortbildning av lärare.

Annons

– Jag är jättedeppig över det här, det är ju mycket pengar, säger skolchefen Agneta Dahlqvist.

Förra året tvingades Hofors betala tillbaka 1,1 miljoner kronor eftersom ”lärarlyftet” som lärarna i kommunen deltagit i inte skötts som det skulle.

Nu kommer ytterligare återbetalningskrav på 0,7 miljoner kronor som motsvarar utbildningsinsatserna under vårterminen 2011.

Bland annat ska lärarna ha arbetat för mycket. Fortbildningen ska ske på ordinarie arbetstid, men enligt Skolverket har de tvingats använda sin fritid.

– Det är absolut inte så, vi måste ha gjort något fel i vår redovisning. Efter förra gången var vi verkligen jättenoga så jag hade inte räknat med det här. Jag är besviken och lite bekymrad, säger Agneta Dahlqvist.

Hon ska nu sätta sig ner tillsammans med ansvariga lärare och gå igenom vad som kan ha blivit fel i inrapporteringen.

– Det går inte att överklaga, men jag tänker ändå anhålla om att Skolverket omprövar sitt beslut om vi kompletterar våra uppgifter.

Skolans pengar är redan sedan tidigare otillräckliga och Hofors barn- och utbildningsnämnd vill ha en utökning av budgeten med 2,3 miljoner för nästa år. Annars ser tjänstemän och politiker ingen möjlighet att nå målen enligt skollagen.

– Ska vi betala tillbaka pengar i det här kärva läget så blir det tufft såklart, och beror det på att vi har slarvat med redovisningen är det ju inte bra, säger nämndordföranden, Linda-Marie Anttila (S).

Annons
Annons
Annons