Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu dyrare vatten i Ockelbo – och i Hofors

/

I våras höjdes vattentaxan i Ockelbo med 11 procent. Nu är det dags för en ny höjning, den här gången med 6 procent.

Annons

– Vi behöver byta ut ledningar och säkra vattenkvalitén, säger Mats Rostö, vd i Gästrike Vatten, om skälen till den föreslagna prishöjningen.

De nuvarande avgifterna täcker inte kostnadsökningarna.

Detta trots att Ockelbo redan i dag har det näst dyraste vattnet i Gästrikland.

– Förhållandevis få hushåll är anslutna till VA-kollektivet i Ockelbo. Därför slår kostnadsökningarna hårdare där än i kommuner där fler delar på kostnaderna, säger Mats Rostö.

Dessutom minskar intäkterna kraftigt beroende på minskad förbrukning.

En stor del av vatten- och avloppsledningarna är så pass dåliga att de behöver bytas. Annars är risken att det blir mer läckor och då kan det krävas ännu kostsammare insatser framöver, menar Mats Rostö.

I år har man också på olika sätt försökt säkra vattenkvalitén, framförallt genom bättre filter och byte av aktivt kol. Fler sådana insatser planeras.

– Det minskar risken för att invånarna får i sig bakterier som ger sjukdomar, säger vattenchefen.

Den planerade höjningen väntas gälla från 1 januari och innebär att en "normalfamilj" med två vuxna och två barn som bor i villa får betala 1,40 kronor mer per dygn och 519 kronor mer per år.

Också i övriga gästrikekommuner planeras höjningar av VA-taxan.

I Hofors, med Gästriklands dyraste vatten, höjs både det fasta priset och brukningsavgiften med 3,6 procent från 1 januari. Höjningen har beslutats av Hofors Vatten AB och behandlas inom kort i kommunstyrelse och fullmäktige.

Styrelsen för Ockelbo Vatten AB har beslutat om höjningen i Ockelbo och också där återstår beslut i kommunstyrelse och fullmäktige. I Gävle och Älvkarleby har vattenbolagen ännu inte beslutat om taxehöjningarna.

Annons
Annons
Annons