På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Ännu dyrare vatten i Ockelbo – och i Hofors

+
Läs senare
/

I våras höjdes vattentaxan i Ockelbo med 11 procent. Nu är det dags för en ny höjning, den här gången med 6 procent.

– Vi behöver byta ut ledningar och säkra vattenkvalitén, säger Mats Rostö, vd i Gästrike Vatten, om skälen till den föreslagna prishöjningen.

De nuvarande avgifterna täcker inte kostnadsökningarna.

Detta trots att Ockelbo redan i dag har det näst dyraste vattnet i Gästrikland.

– Förhållandevis få hushåll är anslutna till VA-kollektivet i Ockelbo. Därför slår kostnadsökningarna hårdare där än i kommuner där fler delar på kostnaderna, säger Mats Rostö.

Dessutom minskar intäkterna kraftigt beroende på minskad förbrukning.

En stor del av vatten- och avloppsledningarna är så pass dåliga att de behöver bytas. Annars är risken att det blir mer läckor och då kan det krävas ännu kostsammare insatser framöver, menar Mats Rostö.

I år har man också på olika sätt försökt säkra vattenkvalitén, framförallt genom bättre filter och byte av aktivt kol. Fler sådana insatser planeras.

– Det minskar risken för att invånarna får i sig bakterier som ger sjukdomar, säger vattenchefen.

Den planerade höjningen väntas gälla från 1 januari och innebär att en "normalfamilj" med två vuxna och två barn som bor i villa får betala 1,40 kronor mer per dygn och 519 kronor mer per år.

Också i övriga gästrikekommuner planeras höjningar av VA-taxan.

I Hofors, med Gästriklands dyraste vatten, höjs både det fasta priset och brukningsavgiften med 3,6 procent från 1 januari. Höjningen har beslutats av Hofors Vatten AB och behandlas inom kort i kommunstyrelse och fullmäktige.

Styrelsen för Ockelbo Vatten AB har beslutat om höjningen i Ockelbo och också där återstår beslut i kommunstyrelse och fullmäktige. I Gävle och Älvkarleby har vattenbolagen ännu inte beslutat om taxehöjningarna.

 • fakta Så mycket kostar vattnet

  Kommun Kronor per år Kronor per dygn öre per liter

  Hofors 8 483 23,24 5,7

  Ockelbo 7 681 21,04 5,1

  Älvkarleby 7 375 20,21 4,9

  Sandviken 6 990 19,15 4,7

  Gävle 4 250 11,64 2,8

  Beräkningarna gäller en "normalvilla" utan källare med badrum, två toaletter, tvättstuga och garage. Vattenförbrukningen är 150 kubik om året. Avgifterna är inklusive moms.

  Enligt kommunallagen ska avgifter från VA-kollektivet – fastighetsägare som är anslutna till den allmänna VA-anläggningen – täcka kostnaderna för levererade tjänster.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons