Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergvärme räddar idrott

/
  • Mikael Ingelsson (närmast kameran), orienteringsklubben och Mikael Rönnlund, skidklubben, är glada över att kunna lägga föreningarnas intäkter på idrotten i stället för att lägga dyra pengar på elkostnader för friluftsgården.
  • Med hjälp av den nya bergvärmeanläggningen kan orienteringsklubben och skidklubben nu lägga mer pengar på idrottsverksamheten. Här delar Ellinor Persson i Ockelbo orienteringsklubb ut nummerlappar till barnen som ska vara med på nybörjarträningen – skattjakten.

Förr gick skid- och orienteringsklubbens alla intäkter till att betala för elen till Ulvsta friluftsgård. Med hjälp av en helt ny bergvärmeanläggning har elkostnaden nu reducerats med 75 procent.

– Fantastiskt skönt. Nu kan vi öppna stugan för allmänheten igen och satsa pengarna på idrotten, säger Ockelbo OK:s ordförande Mikael Ingelsson.

Annons

Vid Ulvsta friluftsgård är det full fart. Ett gäng knattar har samlats för orienteringsklubbens nybörjarträning – skattjakten, några löparkillar från skidklubben ger sig ut i spåret och en och annan motionär lufsar förbi ut på elslingan.

– Det är så här det ska vara, full fart, säger Mikael Ingelsson och ser sig omkring bland myllret av barn.

– Vi vill att det ska vara en allmänhetens stuga, säger han och syftar på friluftsgården med omklädningsrum, toaletter, duschar, kök, matsal och övernattningsrum.

Annat var det förra året. Då tvingades föreningarna Ockelbo OK och Ockelbo Skidklubb, som tillsammans driver friluftsgården genom en stugkommitté, låsa stugan för allmänheten.

– Vi gick på knäna, alla våra intäkter gick till att betala driften av stugan, säger Mikael Rönnlund, ordförande i skidklubben med drygt 100 medlemmar.

Orienteringsklubben med drygt 200 medlemmar påverkades också de av den höga driftskostnaden och räddningen blev ett investeringsbidrag på 400 000 kronor från kommunen och ytterligare 200 000 kronor från Riksidrottsförbundet.

I ett rum mellan omklädningsrummen står sedan början av sommaren nu en helt ny bergvärmepump och de gamla elelementen är utbytta mot element med vattenburen värme.

– Det ska bli kul att se när elräkningarna kommer nu. Vi tror att vi minskar energikostnaden med 75–80 procent, säger Ingelsson och ler.

Flera föreningar i kommunen är hårt ansatta av höga driftskostnader på sina ålderstigna anläggningar. Därför kan föreningar numer söka ett särskilt investeringsbidrag.

– Men tyvärr räcker det inte på långa vägar, vi skulle behöva en ännu större penningpåse för alla dyra och gamla anläggningar, säger fritidsintendenten Håkan Alkberg, och berättar att kommunen i år fick ansökningar på totalt 1,1 miljoner kronor men bara kunde betala ut drygt 200 000 kronor.

Annons
Annons
Annons