Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C vill stänga byskolorna

/
  • Alternativ B, som både Centerpartiet och Folkpartiet förordar, innebär att Åbyggeby skola behålls. Hit bussas eleverna från byskolorna.
  • ... Även Gäveränge skola behålls i alternativ B. Här ska alla elever i klass F-5 i centrala Ockelbo gå och skolan renoveras.
  • ... Perslunda skola behålls också i alternativ B. Skolan renoveras och görs om till en 6–9-skola för hela kommunen.

Centerpartiet vill stänga byskolorna och Rabo, rusta Perslunda och Gäveränge samt bussa eleverna från byarna till Åbyggeby skola. Även Folkpartiet har bestämt sig för alternativ B.

– Kommunen har helt enkelt inte råd att bygga en helt ny skola, säger Centerns Marit Rempling.

Annons

I våras presenterade de utomstående utredarna två alternativ till en ny skolorganisation för kommunens 534 elever.

Alternativ A innebar en nedläggning av samtliga skolor och att en helt ny skola skulle byggas i centrala Ockelbo, vilket skulle kosta omkring 220 miljoner kronor.

Alternativ B gick ut på att lägga ned Rabo och byskolorna. Eleverna från byarna skulle bussas till Åbyggeby skola och Raboeleverna flyttas till Gäveränge, som också måste renoveras. Pers- lunda rustas och görs om till en 6–9-skola. Den totala kostnaden för alternativ B uppskattades till omkring 100 miljoner kronor.

– Vi förordar alternativ B eftersom vi vill att det ska finnas pengar kvar till att höja kvaliteten inom skolan, säger Centerpartiets ordförande Marit Rempling och fortsätter:

– Att få nya lokaler är bra, men vi måste också ha råd att investera i utrustning, läromedel och it.

Att lägga ned byskolorna kändes oundvikligt enligt Rempling, vars parti också gör tummen ned för Lingbo, Åmot och Jädraås byråds förslag om att behålla årskurserna F–3 i byarna.

– Det känns inte försvarbart med så små enheter. Det skulle bli alldeles för få barn kvar i byarna med klass F–3 där och jag tror inte att vi skulle kunna leva upp till skollagen.

Men Centerpartiet är inte det enda partiet som förespråkar alternativ B. Redan när remisstiden gick ut meddelade Folkpartiet att partiet förordar alternativ B.

– Det allra bästa vore förstås en enda ny skola, men ekonomin finns inte, säger partiets ordförande Stig Mörtman.

Sverigedemokraternas representant Lena Lindqvist tänker gå på Lingbo byråds linje – att behålla årskurs F–3 i byarna och förlägga årskurs 4–9 på Perslunda.

25 september ska de nio ledamöterna från S, C, M och V i UKN med hjälp av de 22 inkomna remissvaren lägga ett förslag till beslut och 29 oktober är det kommunstyrelsens tur att ta ställning. Beslutet tas slutligen i fullmäktige 26 november.

Annons
Annons
Annons