Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har stora planer på lager

/
  • Eva Nordlund är utbildad bryggare och den som sköter själva bryggandet. Här visar hon hur en vanlig paddel kan komma till stor nytta när malten mältas i en gammal mjölktank som paret byggt om.
  • Stefan Goude jobbade tidigare som mältare på ett av Sveriges största mikrobryggerier – Nils Oscar. Nu är han alltiallo hos Eva och Lars i Jädraås. ”Jag trivs jättebra här. Här får jag vara med i hela processen”, konstaterar han nöjt medan han spolar rent.
  • Eva visar olika sorters malt och humle medan Ragdoll-katten Ofhelia, också kallad Busan, nyfiket nosar på humlet. ”Egentligen är det inte särskilt svårt att göra öl. Allt som krävs är fyra ingredienser – vatten, jäst, humle och malt – det är mängderna av ingredienserna som är spännande”, konstaterar Eva.
  • Den gröna humlen är en av grundingredienserna i öl. Förutom humle, vatten och jäst används också malt av olika slag. Här är två olika sorters malt – en ljus och en mörk, samt en låda med ljus krossad malt.
  • Under det första året har Jädraås bryggeri hjälpt  företag som vill ha sitt eget öl. Både Högbo bruk och Jädraås herrgård har beställt varsitt och därtill kommer elektronikkedjan Net on net:s ”lageröl”.

Jädraöl växer så det knakar. Ölsorterna har blivit fler, omsättningen har dubblerats och företaget har kunnat anställa en person.

Nu levererar det lilla mikrobryggeriet i Jädraås öl till hela Sverige.

Annons

– Aldrig hade vi kunnat tro att det skulle gå så här bra efter bara ett år, säger bryggaren Eva Nordlund.

Redan ute på gårdsplanen vid makarna Eva och Lars Nordlunds bryggeri i Jädraås sprider sig maltdoften. Inne i den röda ladan är luften dimmig och het. Eva håller tillsammans med företagets nyanställde alltiallo Stefan Goude just på att brygga drygt 500 liter trädgårdspilsner.

– Det är full fart här! Vårt enda problem är att hinna med att brygga, säger Eva glatt medan hon övervakar vörten.

Än så länge sköter Eva, Lars och Stefan allt från bryggning, tappning, etikettering, packning till distribution av ölet från ladan i Jädraås.

Inne i bryggeriet står mängder av färdigpackade lådor med 24 glasflaskor öl i vardera som väntar på att levereras till systembolag runt om i Sverige.

Eva berättar att försäljningen exploderat sedan Systembolaget i april i år gjorde det möjligt för privatkunder att beställa Jädraöl från samtliga Systembolag.

Förutom den stora efterfrågan bland privatkunder under det första året har Eva och Lars också fått en hel del förfrågningar från företag som vill ha en egen brygd. Både Högbo bruk och Jädraås herrgård har köpt ett eget öl och i bryggeriet i Jädraås produceras just nu Net on net:s egen lageröl.

– Fantastiskt. Det känns som ett erkännande att så många företag hör av sig till oss, säger Eva.

Hon är också glad över det goda lokala samarbetet och berättar att Jädraöl numer finns i både korv, bröd och senap hos andra lokala producenter.

– Vi har ett fantastiskt bra företagsklimat i regionen.

Medan Eva övervakar själva kokningen av ölet berättar hon entusiastiskt om företagets planer på fler ölsorter och en utbyggnad av själva bryggeriet för att kunna möta efterfrågan.

– Vi tycker att det här är superroligt och nya idéer har vi gott om, det gäller bara att mäkta med, säger hon.

Erik Bergkvist kikar försiktigt in i bryggeriet medan ölet puttrar. Han berättar att han är sommarboende i Jädraås och nyfiken på företaget.

– Jag har sett skyltarna om Jädraöl och tycker att det kan vara kul att gynna lokala företagare, särskilt om det är gott öl, säger han med ett leende medan han packar ned några flaskor folköl som han passar på att köpa.

– Många kommer in och är nyfikna, både på själva bryggeriet och hur vi brygger ölet, säger Eva, och berättar att deras ölbryggarkurser och visningar är populära.

Annons
Annons
Annons