Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya turistattraktionen

/
  • Besökarna fick i går höja blicken ordentligt och spana drygt 175 meter upp i luften för att se turistattraktionen – de drygt 60 meter långa vingarna, som snart ska börja snurra och producera el.
  • Christian Strand, i den gula västen, är projektledare på Arise Windpower. Tillsammans med Lars Fröding, vd på företaget, berättade han i går om hur parken kom till, vad som händer nu och hur framtiden ser ut för norra Europas största landbaserade vindkraftpark.
  • Wij Trädgårdars nya affärsidé kan sammanfattas med orden trädgård, öl och vind. Tillsammans med Arise Windpower, som äger Jädraås vindkraftpark, ska Wij nu börja erbjuda turister besök i norra Europas största landbaserade vindkraftpark. I går fick ett 30-tal damer och herrar Från Dalarna göra det allra första turistbesöket i parken.

Trädgård, öl och vindkraft – det är Wij trädgårdars nya sätt att locka turister till Ockel­bo. I går fick de allra första turisterna en guidad tur i vindkraft­parken i Jädraås.
– Jättespännande, vi känner oss som ­pionjärer, säger Haideé ­Hallbäck, från Stora Tuna i Borlänge.

Annons

Redan i våras fick Wij trädgårdar en förfrågning från Fornby 57-gänget om anläggningen hade något spännande turistpaket att erbjuda ett 30-tal damer och herrar som en gång om året gör en resa med studiebesök och upplevelser.

– Då började vi spåna och kände att en guidad tur i en vindkraftpark kunde vara en unik upplevelse, säger Malin Eriksson medan hon räknar så att alla damerna och herrarna, som spenderade förmiddagen i Wijs trädgårdar, är med på bussen som ska ta dem ut i parken i Jädraås.

Tanken är vid framtida utflykter att någon från Jädraås ska få berätta om parkens betydelse för bygden på vägen ut mot Mansikamark och de 66 verken.

– Vi hoppas också att kommunen och arbetsförmedlingen kan bjuda in andra kommuner där liknande etableringar är på gång och berätta hur parken här i Jädraås har påverkat kommunen och arbetsmarknaden. Vi måste göra business på våra erfarenheter, konstaterar Malin Eriksson, innan bussen ger sig i väg ut på de breda grusvägarna som byggts upp för att de enorma verken ska kunna transporteras ut i skogen i Jädraås.

Väl framme i parken möts Fornby 57-gänget av Arise Windpowers vd Lars Fröding som ger besökarna en snabblektion i uppbyggnaden av parken, som är norra Europas största landbaserade vindkraftpark.

– Det har varit en väldigt intressant dag. Jag har sett Wij Trädgårdar förut så jag tycker helt klart att besöket här i parken har varit bäst, säger Karl-Göran Örjes och får medhåll av Birgit Jöhnemark och maken Bertil.

– Verkligen spännande, jag blev förvånad över hur mycket allting väger, säger Birgit och syftar på de cirka 200 ton som ett verk väger totalt.

Haideé Hallbäck är också hon nöjd när hon hoppar in i bussen för att åka vidare till dagens sista anhalt – Jädraöls bryggeri.

– Det har varit spännande och jättetrevligt. Och vad jag förstår så är vi ju pionjärer eftersom vi är de första turisterna ute i parken, ler hon.

Och hon har alldeles rätt – i dag är parken stängd för turister, med undantag för föranmälda besökare, men parkens ägare Arise Windpower har planer på att göra ett eller flera verk publika.

– Vi har tänkt att vi ska bygga en liten rastplats med sittplatser och en guide med information om parken så att nyfikna själva kan ta sig hit och turista, berättar Lars Fröding, vd på Arise.

Annons
Annons
Annons