weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Eleverna kritiska till inlåsta mobiler

+
Läs senare
/

Nu har det gått ett halvår sedan det sattes upp mobilskåp på Perslundaskolan i Ockelbo. Lärare och rektor är nöjda, men eleverna är mer kritiska till förändringen. – Slöseri med skolans pengar, säger eleven Fredrik Agstrand i nionde klass.

Sedan i höstas har det i varje klassrum på Perslundaskolan suttit små vita plåtskåp.

När lektionen börjar är det tanken att eleverna ska lägga sin avstängda mobil där för att sedan få tillbaka den vid lektionens slut. Alternativt ska den förvaras i fickan. Anledningen till att mobilförbudet infördes var stökigheter i klassrummen, förklarar rektor.

– Lärarna berättade för mig varje vecka hur jobbigt det var. Mobilerna var ett störande moment och folk skickade textmeddelanden istället för att lyssna på lärarna, säger Signhild Olsson, rektor på Perslundaskolan.

Hon upplever att det blivit mycket lugnare i skolan nu. Men när skåpen var nya, kom det en del klagomål från eleverna.

– Vi hade väldigt mycket diskussioner i början. Det var mest niorna som hade invändningar mot att inte få använda mobiltelefonerna. De är väl vana vid att få använda sina mobiler på ett annat sätt än de yngre eleverna, säger Signhild Olsson.

Fredrik Agstrand och Emil Olsson i nionde klass tycker att mobilskåpen är meningslösa och inte används tillräckligt.

– De flesta lärarna frågar inte ens om vi ska lägga mobilen i skåpet. Det känns bara som slöseri med skolans börs. Jag tycker det är precis lika stökigt som det var innan de köpte mobilskåpen, säger Fredrik Agstrand.

Helen Tagesson, lärare i svenska och samhällskunskap på Perslundaskolan tycker att mobilförbudet funkar bra. Även om hon inte alltid använder mobilskåpet. I vissa lägen kan mobilen vara ett verktyg, förklarar hon.

– Under mina lektioner i samhällskunskapen kan det vara bra för eleverna att slå upp saker på internet via mobilen ibland, säger Helen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons