Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbos nye kyrkoherde – ingen ny Stefan Nilsson

/
  • Tar över. Kyrkoherden Larry Wickman arbetar just nu tillsammans med en arkitekt för att hitta lösningar på hur diakoni- och barn- och ungdomsverksamheten kan flyttas in i Kyrkans hus, då församlingen av ekonomiska skäl tvingas sälja kyrkstugan, ungdomsgården och ladan i centrala Ockelbo.

Nedskärningar och utförsäljningar. Första månaden på nya jobbet har varit en utmaning för kyrkoherden Larry Wickman.

– Men jag är övertygad om att kyrkan har en framtid här i Ockelbo, säger han.

Annons

När Larry Wickman tog över som kyrkoherde i början av augusti hade församlingen redan tvingats dra ned på personal och sälja flera fastigheter.

– Det är en sorgeprocess att lämna ett kyrkorum, men nödvändigt för ekonomin. Fast kyrkan är ju egentligen vi människor som samlas till gudstjänst, säger han och berättar att förutom Jädraås kyrksal ska också kyrkstugan, ”kyrkis”, ungdomsgården och ladan i centrala Ockelbo säljas.

– Vi vill prioritera verksamheten och inte lägga pengar på fastigheter. Med små ombyggnationer tror vi att vi kan få plats med vår diakoni- och barn- och ungdomsverksamhet i Kyrkans Hus.

Just fastigheter är annars ett av nya prästens expertområden. Innan Larry, som är utbildad civilingenjör, började studera teologi 2001 hade han under många år arbetat med fastighetsförvaltning.

– Lite nytta kan jag nog ha av min tidigare yrkesbakgrund. I jobbet som kyrkoherde ingår många delar, både ekonomi och personal, men också det andliga ledarskapet. Men att kunna ägna mig åt det prästerliga – dop, konfirmation, vigsel, begravning, gudstjänster och själavård – är väldigt viktigt för mig.

Trots att Ockelbo är en aktiv församling med många medlemmar ser Larry att det kommer att krävas förändringar om församlingen ska överleva.

– Vi kommer att behöva fler frivilliga i verksamhetens olika delar, säger han och fortsätter,

– Och så måste kyrkan bli bättre på att lära ut vad kristen tro egentligen är.

Att ta över efter omåttligt populäre Stefan Nilsson är inget Larry räds.

– Jag är ingen ny Stefan, på gott och ont. Det känns väldigt trevligt och positivt att komma efter någon som lämnar något så gott efter sig.

7 oktober hålls en mottagningsgudstjänst i Ockelbo, då ska Larry formellt tas emot som kyrkoherde under biskopen Ragnar Persenius närvaro.

– Jag börjar bli lite nervös inför gudstjänsten, det känns stort, säger han om biskopens besök.

Annons
Annons
Annons