Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsparken ger gym till Jädraåsborna

/
  • Karin Höckenström är kassör i Jädraås AIK. Under hösten har styrelsemötena duggat tätt och ledamöterna har jobbat stenhårt med ett förslag om hur Jaik-vallen kan byggas om för att passa Vestas 50 vindkraftsmontörer som kommer i juni. ”Det känns jätteskönt att avtalet är klart och att de investerar i kök, gym och en uppfräschning”, säger hon glatt.
  • Christer Lundquist längst till höger förbereder inför renoveringen av Jaik-vallen tillsammans med Mikael Anttila och Börje Olsson. Nästa vecka ska grunden till gymet gjutas.
  • Christer Lundquist visar den före detta uteserveringen, som med hjälp av vindkraftssatsningen i Jädraås ska förvandlas till ett gym med panoramafönster ut över Jaik-vallen.

I juni ska 50 vindkraftsmontörer bo i baracker på Jaik-vallen. I stället för att betala hyra har det danska vindkraftsbolaget beslutat att investera i ett helt nytt gym, nytt kök och fräscha lokaler på Jaik-vallen.

– Vi tycker att det är en fantastisk överenskommelse, säger Karin Höckenström, kassör i Jädraås AIK.

Annons

Redan i oktober fick Karin Höckenström ett samtal från en man från Danmark som undrade om det fanns någonstans där 50 vindkraftsmontörer kunde bo, äta, umgås, träna och basta under tio månader.

– Han ringde på fredagen och jag blev alldeles paff. Måndagen efter åkte vi runt här i Jädraås och insåg att Jaik-vallen var det bästa alternativet.

Under hösten och vintern har föreningen arbetat febrilt med att ta fram ritningar och förslag på hur klubblokalerna ska kunna byggas om. Dessutom har föreningen förhandlat med danska bolaget Site Facilities, som ska bygga Camp Vestas, om hyra och investeringar.

I måndags kväll skrev parterna under avtalet där Site förbinder sig att investera 700 000 kronor i ett helt nytt gym, nytt kök och rust av övriga lokaler.

Dessutom har Leader Gästrikebygden beslutat om ett bidrag på 500 000 kronor till renoveringen.

– De bygger norra Europas största vindkraftspark och vi ska satsa på att vara norra Europas bästa idrottsanläggning, säger Karin Höckenström.

– Det här kommer att göra Jädraås till en attraktivare by.

Föreningen räknar med att anställa sex till åtta personer på heltid för att sköta städning och kökssysslor under de tio månaderna som Vestas är på plats.

– Men vi tänker hela tiden framåt. Vad kan vi göra när de åker och vi har en superanläggning kvar? Kanske kan vi starta catering, fungera som komplement till Kungsberget, anordna läger och konferenser, funderar Karin.

För att ombyggnationen ska vara klar i juni när Vestas 50 montörer kommer i juni har ett tiotal pensionerade herrar från bygden börjat riva och förbereda för renoveringen.

Totalt 700 timmars ideellt arbete tror föreningen att man måste lägga.

– Men det klarar vi. Vi har ett enormt stöd från alla medlemmar och från alla på byn. Det här kommer att bli en stolthet för byn.

Annons
Annons
Annons