På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Björk and Berries blöder

+
Läs senare
/

Doftföretaget Björk and Berries med bas i Högbo fortsätter att gå med stor förlust. Förra årets resultat blev minus 6,7 miljoner kronor. Huvudägaren Patrik Brummer med familj tror dock fortfarande starkt på företaget och har nu gått in med ytterligare nästan 10 miljoner. B&B byter också vd och förstärker styrelsen med två kända externa ledamöter.

Natural Fragrance of Sweden, företaget bakom varumärket Björk and Berries, har sedan starten 2005 en ansamlad förlust på 28 miljoner kronor.

2011 blev en resultatmässig besvikelse med minskad försäljning och en förlust på hela 6,7 miljoner.

– Det hänger ihop med att vi förra året gick över till ett nytt utseende. Från att tidigare varit hänvisade till standardförpackningar utvecklade vi egna förpackningar inklusive egen flaska. I det skedet satsade vi naturligtvis inte stenhårt på de gamla produkterna, förklarar styrelseordföranden Christian Hedborg.

Ägarna fortsätter att visa mycket stor uthållighet i väntan på att doftföretaget ska bli lönsamt. Vid senaste nyemissionen pumpade de in ytterligare 9,7 miljoner.

Större delen av den insatsen kommer från den kände finansmannen Patrik Brummer och hans familj, huvudägare till Björk and Berries.

– Det visar att de har en stark tilltro till varumärket och konceptet, säger Christian Hedborg.

Inför vägvalet att fortsätta satsa eller ge upp gjordes det ett strategiskt arbete med hjälp av anlitade externa konsulter.

– Analysen ledde till att vi såg att det fanns en väg framåt.

Vd:n Titti Lundgren ersätts från 1 september av kända affärskvinnan Ebba Lugani, tidigare chef för svenska modehuset House of Dagmar och med på Veckans Affärers lista över Sveriges mäktigaste kvinnor 2011.

– Hon är mycket inriktad på försäljning med betoning på export, säger Christian Hedborg.

Enligt honom ligger det ett gemensamt beslut bakom vd-skiftet.

– Styrelse och ägare har sett över situationen och fattat det beslutet ihop med Titti. Hon har gjort en jättebra insats men har varit här i fyra och ett halvt år och vill gå vidare till nya utmaningar.

 • Björk and Berries

  Björk and Berries med utställningslokal och butik i Högbo Bruk är Skandinaviens enda doftdesigncenter.

  Produkterna är gjorda på lokala råvaror som exempelvis bär, björklöv och honung hämtade från trakterna runt Sandviken.

  För doftkompositionen svarar den världsberömde parfymören och delägaren Pierre Wulff, bosatt i New York.

  Andra kända delägare är finansmännen Carl Palmstierna och Patrik Brummer med familj.

  Natural Fragrance of Sweden, bolaget som driver Björk and Berries, omsatte förra året 5,2 miljoner kronor och redovisade en förlust med 6,7 miljoner.

  Nya i styrelsen: In i styrelsen för Natural Fragrance of Sweden går Magnus Nilsson, världsberömd kock med restaurang i Jämtländska Fäviken som även den ägs av familjen Brummer.

  Precis som doftföretaget i Högbo arbetar Magnus Nilssons restaurang med naturliga lokalprodukter. Han förväntas bidra med att förstärka affärsidén bakom Björk and Berries.

  Ny i styrelsen är också Susanne Wendt, chef för klädföretaget Gants licensbolag. Hon förväntas framför allt tillföra erfarenheter om hur man får ut produkter på den internationella marknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons