Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björk and Berries blöder

/
  • Kostar på. Det har tagit längre än beräknat att få lönsamhet på det internationella doftdesigncentret med bas i Högbo. Ägarna med finansfamiljen Brummer i spetsen fortsätter dock pumpa in pengar i rörelsen.

Doftföretaget Björk and Berries med bas i Högbo fortsätter att gå med stor förlust. Förra årets resultat blev minus 6,7 miljoner kronor. Huvudägaren Patrik Brummer med familj tror dock fortfarande starkt på företaget och har nu gått in med ytterligare nästan 10 miljoner. B&B byter också vd och förstärker styrelsen med två kända externa ledamöter.

Annons

Natural Fragrance of Sweden, företaget bakom varumärket Björk and Berries, har sedan starten 2005 en ansamlad förlust på 28 miljoner kronor.

2011 blev en resultatmässig besvikelse med minskad försäljning och en förlust på hela 6,7 miljoner.

– Det hänger ihop med att vi förra året gick över till ett nytt utseende. Från att tidigare varit hänvisade till standardförpackningar utvecklade vi egna förpackningar inklusive egen flaska. I det skedet satsade vi naturligtvis inte stenhårt på de gamla produkterna, förklarar styrelseordföranden Christian Hedborg.

Ägarna fortsätter att visa mycket stor uthållighet i väntan på att doftföretaget ska bli lönsamt. Vid senaste nyemissionen pumpade de in ytterligare 9,7 miljoner.

Större delen av den insatsen kommer från den kände finansmannen Patrik Brummer och hans familj, huvudägare till Björk and Berries.

– Det visar att de har en stark tilltro till varumärket och konceptet, säger Christian Hedborg.

Inför vägvalet att fortsätta satsa eller ge upp gjordes det ett strategiskt arbete med hjälp av anlitade externa konsulter.

– Analysen ledde till att vi såg att det fanns en väg framåt.

Vd:n Titti Lundgren ersätts från 1 september av kända affärskvinnan Ebba Lugani, tidigare chef för svenska modehuset House of Dagmar och med på Veckans Affärers lista över Sveriges mäktigaste kvinnor 2011.

– Hon är mycket inriktad på försäljning med betoning på export, säger Christian Hedborg.

Enligt honom ligger det ett gemensamt beslut bakom vd-skiftet.

– Styrelse och ägare har sett över situationen och fattat det beslutet ihop med Titti. Hon har gjort en jättebra insats men har varit här i fyra och ett halvt år och vill gå vidare till nya utmaningar.

Annons
Annons
Annons