Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Renström slutar i protest som läkare på Sandvik

/
  • slutat. ”Att vara en del av organisationen, nära chefer, fack och de anställda ger bättre förutsättningar till tidiga insatser och snabbare återgång i arbete”, säger Bo Renström, företagsläkaren som valde att sluta när Sandvik flyttade ut all företagshälsovård till Manpower.

För ett par år sedan tog Sandvik över delar av företagshälsovården som tidigare lagts ut på entreprenad. Nyligen flyttades allt ut igen. Det anses inte tillhöra kärnverksamheten.

– Sandvik är så stort i Sandviken att man borde ha en egen, inbyggd företagshälsovård. Det är effektivare och bättre, säger företagsläkaren Bo Renström som började på Sandvik för 14 år sedan och nu valt att sluta.

Annons

För åtta år sedan, 2004, lade Sandvik över företagshälsovården på Manpower Solutions. Detta samtidigt som Manpower tog över också andra delar av Sandviks servicebolag.

Men 2010 ändrades modellen. Dåvarande ledningen för Sandvik Materials Technology (SMT), med Peter Gossas i spetsen, såg till att en del av rehab-verksamheten återtogs i egen regi.

Bo Renström var en av en handfull medarbetare som följde med och stationerades inne på verksområdet.

– Jag var med i gruppen som utredde frågan om ”insourcing”. Det var aktuellt att ta tillbaka hela företagshälsovården men så blev inte fallet, säger han.

För drygt ett år sedan var det dags för byte igen, i samma veva som Sandviks nya ledning lanserade den nya strategin med ökat fokus på kärnverksamheten.

Johan Hedlund, SMT:s nye personalchef, ville ta reda på om merkostnaden också gav ”positiva mereffekter”. Utredningarna visade inte på det, konstaterar han.

Manpower tog återigen hand om all företagshälsovård, inklusive rehab, samtidigt som avtalet skrevs om. Sjukvård som primärvården står för, ska inte längre ingå i företagshälsovården.

– Vi vill lägga våra resurser på förebyggande insatser och att arbetet blir mer lustfyllt. Det ger bättre hälsoeffekter till lägre kostnad, säger Johan Hedlund.

Bo Renström menar att arbetsmiljön tjänar på en ”inbyggd” företagshälsa som är närmare produktionen.

– Att vara en del av organisationen, nära chefer, fack och de anställda ger bättre förutsättningar till tidiga insatser och snabbare återgång i arbete, säger han.

Tomas Kärnström, IF Metalls huvudskyddsombud på SMT i Sandviken, håller med.

– En inbyggd företagshälsovård ger bättre kontroll och är mycket effektivare. Det är bland annat enklare att styra och ändra när det behövs, säger han.

Annons
Annons
Annons