På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Chockbesked om nedläggning av boende

+
Läs senare
/

Ett tätt sammansvetsat gäng med sex funktionsnedsatta män splittras om kommunen fullföljer sina planer på att lägga ned gruppboendet Posten för att spara pengar.

– Det blir kaos och katastrof. De här killarna är som en familj, säger Malin Kurvinen i personalen.

I 22 år har handikappomsorgen drivit gruppboende i gamla posthuset på Fredriksgatan. En av dem som bor där i dag var med redan vid inflyttningen. Några andra har bott där nästan lika länge.

– Killarna är varandras trygghet. De bryr sig om varandra och är som syskon, säger Kerstin Olsson, som jobbar på gruppboendet.

Men på måndagsförmiddagen kom det för anhöriga och personal chockartade beskedet att Posten ska läggas ned. Efter några oväntade dödsfall finns det just nu lediga platser på andra gruppboenden där Sandvikens kommun, till skillnad från i fallet med Posten, själv är fastighetsägare och där verksamheten är mer profilerad.

– Vi har följt processen en lång tid. Detta är det rätta tillfället och det kommer inte igen, säger Patrik Häljeryd (S), handikappomsorgsnämndens ordförande.

Tillsammans med socialchefen Karin Jonsson och utvecklaren Ingela Söderlind motiverar han förslaget med att det finns riktlinjer om att kommunen ska gå ur alla externa fastigheter. Postens lokaler är heller inte anpassade för verksamheten, menar de. Arbetsmiljön är inte bra. På de nystartade profilerade boendena är dessutom kvalitén högre med personal som har spetskompetens för respektive inriktning.

Malin Kurvinen, som jobbat på Posten i tio år, är förvånad att dålig arbetsmiljö förs fram som argument.

– De problem vi haft är redan åtgärdade.

Hon ser nedläggningen som en ren pengafråga där mänskliga värden får stå åt sidan. När det nu plötsligt blivit lediga platser på andra ställen tar kommunen snabbt chansen att spara in en hyra utan att ta hänsyn till att tryggheten rivs sönder för sex extremt känsliga personer.

– Allt handlar om pengar. Det är precis som de här killarna vore robotar och inte människor.

Tills vidare väljer personalen på Posten att inte berätta för de boende om nedläggningsförslaget.

– Det måste finnas ett definitivt beslut och ett konkret alternativ för dem innan vi tar det steget.

  • Posten

    Posten är ett av nio gruppboenden inom Sandvikens kommuns handikappomsorg.

    Fem funktionsnedsatta med olika diagnoser bor där med beslut om gruppboende. En som bor där har beslut om servicebostad. Alla sex är medelålders män. De bor i varsin lägenhet med tillgång till gemensamma lokaler där de umgås. Nio personer arbetar i huset.

    Posten ligger centralt med närhet till aktiviteter och kommunikation. Gruppboendet är till för sådana som vill leva ett aktivt liv och som under vardagarna har någon form av sysselsättning.

    Beslut om nedläggning tas av handikappomsorgsnämnden vid ett möte i oktober.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons