Dalsängsvargen ännu på fri fot

Skyddsjakten på varg­tiken i Dalsäng har ännu varit resultatlös.Samtidigt hotas jaktledaren på hemsidan där jägare runt om i Sverige hängs ut som varghatare.– Visst känns det otäckt att bli hotad, konstaterar Sten-Erik Lindberg, jaktledare.

Arbetarbladet har tidigare berättat om den hemsida där jägare och engagerade i rovdjursdebatten hängs ut som varghatare med namn, adressuppgifter och bild.

Nu finns 13 personer i Sandviken, Ockelbo och Hofors med på listan och dessutom uppmanar nu skribenten på hemsidan till att Sten-Erik Lindberg som utsetts till jaktledare under skyddsjakten på vargtiken i Dalsäng ska skrämmas.

– Lite otäckt är det. Jag tittar mig nog lite noggrannare omkring nu när det dyker upp okänt folk i byn, säger Sten-Erik och berättar att han har polisanmält hoten.

Skyddsjakten däremot går fortsatt trögt. I lördagskväll skymtades vargtiken i en hästhage i området. Länsstyrelsen och jaktlaget analyserade spåren och kunde konstatera att det med all sannolikhet rörde sig om samma varg som för ett par veckor sedan skrämde Sten-Erik Lindbergs kvigor och rev får i höstas.

– Vi vet inte att det är samma varg, men spåren tyder på det och den här vargen har varit stationär i området i över ett år nu, den återkommer hela tiden, säger Lindberg.

Han berättar att jaktlaget, trots färska observationer under lördagskvällen, inte hann ifatt vargen. Även under söndagen jagade laget i området, men utan framgång.

– Det är nästan omöjligt att spåra varg utan snö. Vi fortsätter fram till den 17:e då skyddsjakten avlyses, men vi kan ju heller inte lägga ned vår själ i det här och sitta på jakt ständigt, vi har ju arbeten att gå till, säger Lindberg.

– Den enda chansen vi har är nog att komma på vargen på bar gärning.

I dagsläget har Länsstyrelsen Gävleborg bara godkänt skyddsjakt fram till 17 augusti, men Lindberg tror att han kommer att ansöka om en förlängning om vargen inte har skjutits till dess.

Dela
  • +1 Intressant!