Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalsängsvargen ännu på fri fot

/
  • På sin vakt. För drygt två veckor sedan jagade vargtiken 21 kvigor ut ur Sten-Erik Lindbergs hage i Dalsäng. Nu går skyddsjakten på vargen trögt.

Skyddsjakten på varg­tiken i Dalsäng har ännu varit resultatlös.
Samtidigt hotas jaktledaren på hemsidan där jägare runt om i Sverige hängs ut som varghatare.
– Visst känns det otäckt att bli hotad, konstaterar Sten-Erik Lindberg, jaktledare.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om den hemsida där jägare och engagerade i rovdjursdebatten hängs ut som varghatare med namn, adressuppgifter och bild.

Nu finns 13 personer i Sandviken, Ockelbo och Hofors med på listan och dessutom uppmanar nu skribenten på hemsidan till att Sten-Erik Lindberg som utsetts till jaktledare under skyddsjakten på vargtiken i Dalsäng ska skrämmas.

– Lite otäckt är det. Jag tittar mig nog lite noggrannare omkring nu när det dyker upp okänt folk i byn, säger Sten-Erik och berättar att han har polisanmält hoten.

Skyddsjakten däremot går fortsatt trögt. I lördagskväll skymtades vargtiken i en hästhage i området. Länsstyrelsen och jaktlaget analyserade spåren och kunde konstatera att det med all sannolikhet rörde sig om samma varg som för ett par veckor sedan skrämde Sten-Erik Lindbergs kvigor och rev får i höstas.

– Vi vet inte att det är samma varg, men spåren tyder på det och den här vargen har varit stationär i området i över ett år nu, den återkommer hela tiden, säger Lindberg.

Han berättar att jaktlaget, trots färska observationer under lördagskvällen, inte hann ifatt vargen. Även under söndagen jagade laget i området, men utan framgång.

– Det är nästan omöjligt att spåra varg utan snö. Vi fortsätter fram till den 17:e då skyddsjakten avlyses, men vi kan ju heller inte lägga ned vår själ i det här och sitta på jakt ständigt, vi har ju arbeten att gå till, säger Lindberg.

– Den enda chansen vi har är nog att komma på vargen på bar gärning.

I dagsläget har Länsstyrelsen Gävleborg bara godkänt skyddsjakt fram till 17 augusti, men Lindberg tror att han kommer att ansöka om en förlängning om vargen inte har skjutits till dess.

Annons
Annons
Annons