Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska smycka Kulturcentrum

/
  • Ljudkonstnären Jens Hedmans morfar och farfar jobbade båda på bruket. När Jens fick i uppdrag att konstruera ett ljudverk till invigningen av nya konstcentrum var det självklart att ljud från bruket skulle ingå.
  • Tobias Wassbergs idé att använda väggens struktur och förgylla hålrum och fogar i orkestersalen föll juryn i smaken. Till verket kommer 24 karats guld att användas.
  • Nya orkestersalen med betongväggar och glaspartier som ger ett vackert ljusinsläpp i den enorma lokalen.

Sandvikenkonstnärerna Elin Elfström och Tobias Wassberg har fått det prestigefyllda uppdraget att smycka Sandvikens nya kulturcentrum.

– Jag tänkte "tjoho, jippi" när jag fick veta att mitt förslag hade vunnit, säger Tobias om sitt verk "Samklang".

Ljudkonstnären Jens Hedman ska också bidra med ett ljudverk till invigningen 12 december.

Annons

Innan sommaren beslutade Konsthallen att utlysa en tävling för att hitta två konstnärliga gestaltningar till entrehallen och själva orkestersalen i nya kulturcentrum som ska stå klart i december.

34-åriga Tobias Wassberg från Kungsgården var en av de unga lovande konstnärerna med Sandvikenanknytning som bjöds in att delta.

I orkestersalen fann han en betongvägg med fogar och hålrum.

– Jag bestämde mig för att använda mig av linjerna och hålen som fanns i stället för att konkurrera med dem, säger han och förklarar att idéerna mynnade ut i en plan att förgylla fogarna och hålrummen.

– Det ska vara ett superfint gul, kraftigare, inte 23,7 utan verkligen 24 karat, säger han och berättar att kostnaden för materialet landar på omkring 33 000 - en tredjedel av gestaltningens totala kostnad.

Årsundabördiga Elin Elfströms målning på glas med arbetsnamnet "Inte ensam" ska pryda entréhallen.

Dessutom har ljudkonstnären Jens Hedman uppdraget att konstruera ett ljudverk med Sandvikenanknytning.

Tanken är att besökare ska kunna låna hörlurar och bege sig ut på själva "ljudpromenaden".

– Det blir ljud från Sandvikens 150-åriga historia – jernverket och ånglok som kombineras med intervjuer och instrumental musik med Sandvikenmusiker, säger han och berättar att promenaden runt staden ska ta mellan 30-40 minuter.

Annons
Annons
Annons