Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever från sex länder i Sandviken

/
  • BESÖK. Gabriella Restea, Bajina Rabuca, Cristiana Vlaicomi och Victor Puca från Rumänien gillar Högbo bruk för att luften är så ren. ”En annan sak som är annorlunda här i Sverige är kläderna. Ni har så snygga kläder”, säger de.

Just nu har Söderskolan i Sandviken besök av elever och lärare från skolor i sex europeiska länder. Det är en del av ett EU-finansierat projekt.
På torsdagen stod bland annat en utflykt till Högbo bruk på programmet.

Annons

Friluftsområdet Högbo bruk är en del av Sandvikenbornas dagliga liv, men i Rumänien finns inget liknande.

– Det är väldigt vackert här och luften är mycket renare än vad vi är vana vid hemma, säger 14-åriga Gabriella Restea när hon och hennes kamrater går runt bland höstlöven.

De berättar att de lärt sig att säga hej och tack på svenska – och att fika är en viktig sak i Sverige.

Meningen med det här Comeniusprojektet, som heter ”Come closer – my world is your world”, är att eleverna ska lära sig uppskatta kulturarv och närmiljö.

– Dels ska de få bättre förståelse för platsen där de själva bor, dels mer kunskap om de andra länderna i projektet, säger Maria Johnsson, lärare i svenska och engelska på Söderskolan.

De som just nu är på besök kommer från Spanien, Holland, Italien, Rumänien, Grekland och Turkiet. Det är 16 elever mellan 13 och 17 år , och 15 lärare.

Eleverna bor hemma hos svenska värdfamiljer.

Förutom Högbo bruk ägnades dagen även åt en tur till älgparken i Mo i Ockelbo och ett besök på Sandviks jubileumsutställning.

Annons
Annons
Annons