På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Emma tar täten på lyskväll runt Storsjön

+
Läs senare
/

Förra årets lyskväll blev en succé med hundratals båtar i kortege efter Emma på Storsjön. På lördag hoppas arrangörerna på en upprepning. Men dessförinnan är det dags för kanottävlingen Storsjöpaddeln.

Det händer mycket vid Storsjön på lördag.

På dagen arrangerar Sandvikens segelsällskaps kanotsektion Storsjöpaddeln– den första kanottävlingen i Sandviken på 25 år.

Det är en motionstävling med två olika banlängder, fem och tio kilometer. Rutten går bland Storsjöns vackra sjöar öster om Sörtutt.

– Detta blir ett genrep inför tävlingen vi ska hålla nästa år när vi fyller 100 år och vi tror på deltagare från hela Sverige, säger styrelsemedlemmen Hans Skoog.

På kvällen är det dags att säga hej då till sommaren då festligheterna fortsätter med lyskväll.

Hus- och stugägare runt sjön kommer att tända eldar och marschaller längs strandkanterna och ute på Storsjön ska Emma, liksom i fjol, gå i spetsen för en båtprocession från Bångs till Forsbacka och tillbaka.

– Vi hoppas på en lika stor anslutning som i fjol då över 100 båtar med lanternor var ute på sjön, säger Anders Olsson, ordförande i motorbåtssektionen och ansvarig för lyskvällen.

När skymningen faller kommer ljus, lyktor och marschaller att tändas även längs hela Gävlekusten. Bra utkiksställe är Bönaviken efter klockan åtta på lördagskvällen.

Lyskväll firas även längs kusten i Norduppland. I Sikhjälma hålls ”Ett ljus i mörkret” med sång och musik.

  • Lyskväll

    Lyskväll firas traditionellt sista helgen augusti genom att man tänder eldar av olika slag vid strandkanten.

    Lyskväll kallas även stugsista eller sommarsista.

    Seden kom till Sverige från Finland 1967 genom att redaktören Bertil Olsson på Västerbottens-Kuriren uppmanade läsarna att ta farväl av sommaren på samma sätt som man gjorde på andra sidan Östersjön.

    Från början handlade det om att man eldade upp gammalt skräp vid stranden innan man lämnade sommarstället i slutet av sommaren och samtidigt åt man upp all mat som fanns kvar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons