Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för PRO-skolan

/
  • Rektorn Pia Uhle Eriksson hälsade välkomna till Gysinge folkhögskolas 30-årsjubileum och återinvigningen av skolans kök och matsal som rustats för 6 miljoner kronor.
  • Kerstin Blomqvist och Lisbeth Staaf Igelström från PRO Värmland var två av besökarna.
  • Kerstin Blomqvist och Lisbeth Staaf Igelström från PRO Värmland var två av besökarna på jubileumstillställningen.Underhållare. Mattias Windemo och Carolina Thorell som stod för en del av underhållningen minglade med läraren Tord Andersson.
  • Den utbyggda matsalen med stora glaspartier ut mot herrgårdsparken har plats för 120 matgäster.

I 30 år har pensionärer pluggat på PRO:s folkhögskola i Gysinge. På onsdagen firades jubileet med en återinvigning av skolans kök och matsal efter att det gjorts en omfattande om- och tillbyggnad för 6 miljoner kronor.

Annons

Tidigare rymdes Gysinge bruks handelsträdgård i byggnaden med ett gammalt tornur på taket. När PRO tog över och startade kursverksamhet i Gysinge förvandlade man det gamla orangeriet till matsal och kök för kursdeltagarna.

Nu har byggnaden återigen fått lite växthuskänsla över sig med stora glasväggar ut mot herrgårdsparken.

Det är riksorganisationen för PRO som gjort satsningen på 6 miljoner kronor som resulterat i den om- och utbyggda matsalen samt i ett nytt kök med ny ventilationsanläggning.

– Nu är det inte blommor utan pensionärer inom PRO som ska få växa i den här miljön, sa förbundsordföranden Curt Persson när han på onsdagen förrättade invigningen som inramades av mingel, tal och musikunderhållning av både ungdomar och seniorer.

Tord Andersson är en av ungefär 25 lärare på Gysinge folkskola och han berättade att många av kurserna som ges på skolan är föreningskurser för PRO:s ändamål, men att man också har kurser i flera allmänna ämnen som datorkunskap, engelska och qi gong.

– Intresset för våra skrivarkurser är stort, liksom för danskurserna. Och man behöver inte vara pensionär för att gå här även om PRO är huvudman för skolan.

Kerstin Blomqvist från Karlstad har under åren gått flera kurser på skolan. Hon har även arbetat som värdinna här över julen.

I går var hon en av deltagarna på invigningen.

– Det är väldigt bra här, mycket fint ordnat, sa hon.

Enligt rektorn Pia Uhle Eriksson betyder ombyggnationen och utbyggnaden mycket för skolan.

– Både för våra egna kursdeltagare och för hela området blir det ett lyft. Det här gör också att vår konferens- och festverksamhet blir attraktivare, sa hon.

Annons
Annons
Annons