På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Ett lyft för PRO-skolan

+
Läs senare
/

I 30 år har pensionärer pluggat på PRO:s folkhögskola i Gysinge. På onsdagen firades jubileet med en återinvigning av skolans kök och matsal efter att det gjorts en omfattande om- och tillbyggnad för 6 miljoner kronor.

Tidigare rymdes Gysinge bruks handelsträdgård i byggnaden med ett gammalt tornur på taket. När PRO tog över och startade kursverksamhet i Gysinge förvandlade man det gamla orangeriet till matsal och kök för kursdeltagarna.

Nu har byggnaden återigen fått lite växthuskänsla över sig med stora glasväggar ut mot herrgårdsparken.

Det är riksorganisationen för PRO som gjort satsningen på 6 miljoner kronor som resulterat i den om- och utbyggda matsalen samt i ett nytt kök med ny ventilationsanläggning.

– Nu är det inte blommor utan pensionärer inom PRO som ska få växa i den här miljön, sa förbundsordföranden Curt Persson när han på onsdagen förrättade invigningen som inramades av mingel, tal och musikunderhållning av både ungdomar och seniorer.

Tord Andersson är en av ungefär 25 lärare på Gysinge folkskola och han berättade att många av kurserna som ges på skolan är föreningskurser för PRO:s ändamål, men att man också har kurser i flera allmänna ämnen som datorkunskap, engelska och qi gong.

– Intresset för våra skrivarkurser är stort, liksom för danskurserna. Och man behöver inte vara pensionär för att gå här även om PRO är huvudman för skolan.

Kerstin Blomqvist från Karlstad har under åren gått flera kurser på skolan. Hon har även arbetat som värdinna här över julen.

I går var hon en av deltagarna på invigningen.

– Det är väldigt bra här, mycket fint ordnat, sa hon.

Enligt rektorn Pia Uhle Eriksson betyder ombyggnationen och utbyggnaden mycket för skolan.

– Både för våra egna kursdeltagare och för hela området blir det ett lyft. Det här gör också att vår konferens- och festverksamhet blir attraktivare, sa hon.

 • PRO:s folkhögskola i Gysinge

  1971 invigdes ”världens första kursgård ägd av pensionärer för pensionärer” i den tidigare rivningshotade herrgården på Gysinge bruk.

  Trädgårdshuset, det gamla orangeriet från 1790, förvandlades till kök och matsal för skolans kursdeltagare.

  1982 blev kursgården folkhögskola.

  I dag anordnar man här omkring 200 kurser om året för runt 4 000 deltagare.

  Delar av bruksmiljön kring herrgården, sammanlagt ett 15-tal byggnader, ingår i skolområdet. För ett par år sedan köptes fler byggnader på Udden vid Gysingeforsarna.

  Drygt 25 personer är anställda vid folkhögskolan i Gysinge, som också har en filial på Söder i Stockholm.

  Till skolan hör också konferens- och festverksamhet.

  Källa: Tord Andersson, lärare på Gysinge folkhögskola

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons