Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustavsson: ”Det känns lite ovant”

/
  • Jonas Gustavsson visar upp tröjan med hockeymålvakten Jonas Gustavssons namn och nummer, som han fick när han besökte Sandvikanställda i Kanada.

En 45-årig värmlänning har flyttat in i det gamla vd-rummet på Sandviks huvudkontor i Sandviken.

– Det känns lite ovant, säger Jonas Gustavsson som för snart fem år sedan var här för första gången och träffade dåvarande koncernchefen Lars Pettersson.

Annons

När koncernledningen flyttade till Stockholm blev det naturligt att låta ledningen för affärsområdet Materials Technology (SMT) flytta över gatan från nedgångna, trånga och fuktskadade lokaler.

I vintras, när jag träffade vd Olof Faxander i det här rummet, hängde hans kavaj på en galge.

Nu hänger en blå hockeytröja på galgen. Jonas Gustavsson fick den när han var i Kanada och träffade Sandviks personal där.

I Torontos NHL-lag spelade tidigare Gustavssons namne, också han värmlänning, som målvakt.

Om Sandvik har något att lära av elithockeyn återstår att se.

– Vi har en jäkla fighting spirit, säger Jonas Gustavsson om stämningen inom SMT, i Sandviken och på andra ställen.

Efter träffen i vd-rummet hösten 2007 avancerade han snabbt i hierarkin.

I maj i fjol tog han över efter Peter Gossas som bas för Materials Technology med cirka 3 700 anställda i Sandviken, huvuddelen av Sandviks anställda på bruksorten.

– Det var ett tydligt ”turn around-uppdrag”, säger Jonas Gustavsson som från början var klar över att den nya koncernchefen Olof Faxander ville att SMT:s lönsamhet skulle höjas rejält.

Några månader senare, i början av september, lanserades Sandviks nya strategi som för SMT:s del blev något av ett ultimatum: Om inte lönsamheten är ”klart högre” om två–tre år kan det bli tal om att sälja hela eller delar av affärsområdet.

Jonas Gustavsson drog igång det så kallade Step Change-programmet. Bland annat ska rörelsemarginalen höjas med minst 10 procentenheter, från 6–7 procent vid starten.

– Vi har en bit kvar, medger Jonas Gustavsson samtidigt som han är nöjd med vad som åstadkommits hittills och övertygad om att målen kommer att nås.

Sedan i höstas har cirka 700 anställda bantats bort. SMT tjänar mer trots att försäljningen och produktionsvolymen sjunkit.

– Jag är nöjd med dialogen vi hittills haft med över 6 000 anställda runtom i världen, att vi varit konsekventa och vågat ta en del tuffa beslut som inte varit enkla men nödvändiga, att vi inte backat, säger han.

Han hade dock önskat en enklare start. Strax innan han började förstördes delar av trådavdelningen i en omfattande brand. Och någon månad senare omkom två arbetare i en gasolycka.

Det medverkade till att säkerheten lyftes fram som nummer ett i förändringsprogrammet.

Vad återstår av Step Change?

– Väldigt mycket är relaterat till produktprogrammet. Vi ska ändra produktmixen samtidigt som vi fortsätter trimma organisationen.

På kapitalmarknadsdagen i slutet av maj lanserade han en modell där produkterna delas upp på ett nytt sätt.

– Vi fokuserar mycket mer på lönsamhet, säger han.

Det nya synsättet gjorde att produkter som tidigare såg ut att ge bra med pengar plötsligt hamnade bland de mindre lönsamma.

– Andelen C-produkter, med lägre lönsamhet, blev ganska stor, ända upp mot 50 procent, säger Jonas Gustavsson och beskriver uppgifterna framöver:

De lönsammaste delarna ska växa, andra ska göras betydligt lönsammare och en tredje produktgrupp får Sandvik lov att kliva ur.

Han vill inte avslöja vilka produkter, fabriker och orter som drabbas när produktportföljen koncentreras.

– Det visar sig kontinuerligt, säger han.

Ett exempel är trådtillverkningen som nu flyttas från Hallstahammar till Sandviken samtidigt som man slutar med en del olönsamma band- och trådprodukter. Den ändringen drabbar cirka 100 anställda i Hallstahammar.

.

En stor del av de fortsatta satsningarna sker inom de ”traditionella” grenarna, där SMT är världsledande, inte minst på rörsidan.

Omfattande investeringar pågår.

– Den viktigaste sker vid stålverket i Sandviken. Vi bygger upp svarvkapaciteten och färdigställningen av stång, med bland annat skalsvarvar och ultraljud. Det gör att vi klarar en större andel avancerade, duplexa material.

I sommar moderniseras Pressverk 62 så att både grövre och längre rör kan pressas fram. Efter sommaren invigs det nya råvaruhuset som gör skrothanteringen smidigare och säkrare.

Kommande investeringar blir mer ”nogsamma” än tidigare, betonar Jonas Gustavsson och medger att en del satsningar under de gångna åren varit mindre lyckade.

Ett exempel är en uppmärksammad satsning på ytbelagda band. Mycket av utrustningen i den nya fabriken står stilla i väntan på att marknaden för bränsleceller ska ta fart.

– Där vi stoppar in pengar måste det också ge avkastning, säger han.

Om ett par månader har hela SMT:s ledning med staber, cirka 60 personer, flyttat in i det gamla huvudkontoret.

– Det är bra att huvudkontoret fortsätter att leva, säger Jonas Gustavsson som räknar med att i högre grad få bli Sandviks ansikte när kunder och gäster kommer till Sandviken.

Annons
Annons
Annons