På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Hur är det med myggorna egentligen?

+
Läs senare
/

Myggorna biter sig kvar i Österfärnebo. Åtminstone på vissa ställen. I Ista är de små insekterna även i år en stor plåga.

Under många år har myggorna varit ett problem i Ista, och så även i år. I slutet av maj gjordes den första myggbekämpningen i byn för i år.

Tommy Wigert har sommarstuga i Ista, och är en av dem som har varit med om flera plågande myggår.

– Det har varit värre än vad det är nu. Men när det är vindstilla är det svårt att vara ute, berättar han och pekar bort mot ett myggnät som han har satt upp runt sina utemöbler.

Vid stugan finns också en strandplats, som Tommy och några andra stugägare delar på. Där ligger kottar utströdda i sanden, som väntar på att krattas upp. Han berättar att de inte kan vara på platsen de dagar då det är mycket mygg.

– Förra veckan hade vi planerat att bjuda hit folk, men det gick inte på grund av all mygg. Det blir extra jobbigt för folk som inte är vana, säger han.

Förra året var ett undantags år. Då klarade sig Ista och många andra områden i Österfärnebo sig ifrån myggorna. Men i år är det alltså annorlunda. Det är vattennivån i sjöarna som styr mängden mygg. Myggorna trivs nämligen där vattennivån är hög, och lägger sina ägg vid områden där översvämningar sker. Anledningen är att äggen bara kan kläckas om de först utsätts för torka, och sedan kommer under vatten.

Vid Nedre Dalälven är vattnet i år på flera områden högre än förra året. Och myggbekämparna är inne på sin tredje bekämpning. Områden vid Karbo- och Hallsjön samt områden vid Tärnsjö är särskilt drabbade av översvämningar.

I Österfärnebo är förutom Ista även områden vid Norrån drabbade.

Men det finns också de områden som hitills har klarat sig bra. Ett av dem är Färnebofjärdens camping i Österfärnebo. Även där gjordes en bekämpning i slutet av maj. Irene Jonsson är en av dem som har varit på campingen under flera år.

– De kommer fram ibland på kvällarna. Men jag måste säga att det är ovanligt lite i år. I dag har jag inte märkt av en enda mygga, berättar hon.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons