Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järboföretag får vind i vingarna

/
  • företagare. Roberth Lias och Tobias Olsson har sin bas på baksidan av Icabutiken i Järbo. De leder flera av vindkraftsbolaget Eolus byggen i regionen.
  • vindkraft överallt. Symbolen på koppen visar att mycket kretsar kring vindkraft också under fikastunderna hos Järboföretaget Via X.

Vindkraften har gett Järboföretaget Via X en rejäl skjuts.
– Vi är något av spindeln i nätet när vindkraftverken ska byggas, säger Roberth Lias som tillsammans med brodern Tobias Olsson äger och driver det växande företaget.

Annons

Det började för tre–fyra år sedan då Roberth Lias råkade få kontakt med vindkraftsbolaget Eolus som då skulle bygga på Vettåsen och Finnberget utanför Järbo.

– De undrade om vi kunde hjälpa till med byggledningen, säger han.

Så rullade det på.

Under det senaste året har det blivit alltmer att göra och vid nyår bildade de båda bröderna aktiebolag.

I dag sysselsätter företaget fyra–sex personer, en del som anställda och andra som inhyrda med f-skattsedel.

De träder in tidigt i planeringen, tar fram förslag på kraftverkens placering och vägar dit. Det handlar om både ekonomi och naturhänsyn.

När bygget kommer igång tar Roberth Lias och hans kollegor hand om samordningen mellan olika entreprenörer, arbetsmiljö och övrig byggledning.

De har lett byggena av vindkraftverk på Långberget vid Arbrå och Åsen vid Kungsberget.

Nu leder Roberth Lias bygget av fyra kraftverk på Kaptensberget utanför Hofors medan Tobias Olsson styr bygget av nio kraftverk i Nordanstigs kommun, vid Brännåsen, Nyvallsåsen och Mörkåsen.

– Det är mycket intressant. Vi får en flexibel vardag med massor av problem som ska lösas, säger Tobias Olsson.

Vid nyår flyttade de basen från villaköket till lokaler på baksidan av Icabutiken i Järbo. En stor del av arbetsdagarna tillbringas i bilen till och från byggena.

– Men vi sysslar inte bara med vindkraft. Vi har fler ben att stå på för att säkra framtiden.

De tillverkar informationsskyltar, sköter service och underhåll av vindmätningsstationer och projekterar och leder vägbyggen och markarbeten.

Roberth Lias berättar om den närmaste veckan:

– I eftermiddag blir det veckomöte med folk från Siemens och Eolus. Sen blir det jobb med anslutningsnätet till vindkraftsparken. Det gäller att planera så att allt flyter, säger han.

I höst avslutas projekten i Nordanstig och Hofors. Men flera uppdrag är på gång, berättar de båda bröderna som växt upp med företagarlivet sedan de var små.

Annons
Annons
Annons