Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanalen rustas

/
  • djungel. Den lummiga delen av Kanalen mellan Hyttgatsbron och Dal-Britas damm ska även efter rensningen och städningen få vara så här djungelaktig.

Alla har pratat om Kanalens förfall men ingen har gjort något åt det. Tills nu.

Kanalen får en ansiktslyftning genom att man återskapar hur växtligheten en gång såg ut. Men någon finansiering för hela projektet finns inte ännu.

Annons

I somras gick kommun-direktören Ann-Katrin Sundelius ut i Arbetarbladet och pratade om behovet av en långsiktig lösning för Kanalen med både öronmärka medel och ett samarbete mellan flera aktörer.

Sandvikenhus har nu tagit på sig rollen som projektledare. Under tre års tid ska arbetet pågå med att rensa, städa upp och plantera nytt längs vattnet som rinner genom Sandvikens centrum.

Sedan i måndags finns Skogsvårdsstyrelsens folk på plats och röjer den första etappen. Efter en tur längs Kanalen tillsammans med stadsarkitekten och en landskapsarkitekt har Sand- vikenhus områdeschef för Park, Görgen Olofsson, gett tydliga instruktioner vad som ska sparas och vad som ska bort. En arborist ska sedan bedöma träd för träd.

– Tanken är att återskapa så som det en gång såg ut och vi har kunnat se att det finns planerade grupper med björk, al, pil och tall och ormbunkar och många fina andra kantväxter. Det ska i möjligaste mån få vara kvar, säger han.

Under hösten ska en plan finnas klar vad som behöver göras och det är sedan det börjar kosta pengar.

– Vi vet inte alls var vi hamnar, är det 1 eller 5 miljoner? Först då kan vi ta en diskussion med tekniska kontoret som vi ju förvaltar kommunens parkområden åt. Frågan är vad de är beredda att betala, säger Görgen Olofsson.

Avgörande för prislappen blir också hur mycket av saker runt omkring som det ska satsas på. Ska cykelvägen samtidigt rustas upp, behövs det parkbänkar och små rastplatser?

Görgen Olofsson är glad att de äntligen tagit tag i Kanalen och hoppas att Sandvikenborna kommer att se skillnad. De olika karaktärer som Kanalen har i dag ska man försöka behålla. Till exempel den lummiga djungelliknande delen mellan Hyttgatsbron och Dal-Britas damm vill han behålla som den är.

Helena Nyman

Annons
Annons
Annons