På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Kaos på gymnasiet

+
Läs senare
/

Efter en kaosartad terminsstart har Bessemerskolans introduktionsprogram stoppat undervisningen under tre dagar. – Vi måste samla ihop oss och se till att alla elever får ett eget schema att jobba efter, säger rektorn Lisa Kvarnlöf.

Hela 220 elever finns i höst på något av Bessemerskolans fem introduktionsprogram, utbildningarna för de elever som inte är behöriga för att gå på något av gymnasieskolans nationella program.

Föräldrar som Arbetarbladet pratat med beskriver terminsstarten som kaosartad med få lektioner och obefintlig struktur.

– Man blir förtvivlad när man hör hur ungdomarna har det. Det är ingenting som fungerar. Eleverna gör nästan ingenting i skolan. Min son har bara gått en och en halv timme om dagen sedan terminen började, berättar en förälder.

Introduktionsprogrammen för de obehöriga eleverna utgör den i dag största gymnasieutbildningen i Sandviken.

På Bessemerskolan blev man uppenbarligen tagna på sängen av den stora anhopningen.

– Vi visste att det skulle komma 87 nya elever som inte blev behöriga från nian. Men sedan har det kommit till arbetslösa ungdomar som insett att de måste ha en gymnasieutbildning som grund och nyanlända från ett hem för ensamkommande flyktingbarn, berättar Lisa Kvarnlöf.

Efter den problemfyllda terminsstarten tog skolledningen i måndags det drastiska beslutet att stoppa undervisningen och skicka hem eleverna under tre dagar. Detta för att skapa utrymme för tre extrainsatta planeringsdagar.

– Vi behöver landa och samla ihop oss för att få ordning på gruppstorlekarna och kunna försäkra oss om att alla elever får rätt hjälp utifrån sina egna förutsättningar.

I morgon, fredag, återupptas undervisningen igen.

– Ambitionen är att det då ska finnas ett schema för var och en av de 220 eleverna.

 • Introduktionsprogram

  Introduktionsprogrammen infördes 2011 för elever som saknar gymnasiebehörighet som ersättning för gamla IV.

  Preparandutbildningen är till för studiemotiverade elever som vill snabbt vill bli behöriga till ett nationellt program.

  Priv, programinriktat individuellt val, är för elever som vill gå ett bestämt yrkesprogram men saknar behörighet

  Yrkesintroduktion är för elever som vill ha yrkesinriktad utbildning eller praktik men saknar betyg.

  Individuellt alternativ är för omotiverade elever som saknar en stor del av de betyg som krävs för de nationella programmen.

  Språkintroduktion är till för nyanlända invandrarelever.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons