Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot oseende vuxna

– Jag är chockad över vad jag sett de senaste månaderna. Det finns hur mycket droger som helst i de kretsar som de här ungdomarna rör sig i.

Det säger en förälder till en av de elever som blivit avstängda från Bessmerskolan på grund av de använt narkotika.

Annons

Skolledningen träffar i nästa vecka företrädare för socialtjänsten och polisen för att diskutera hur man ska agera efter det att fyra elever på kort tid blivit drogavstängda.

– Vi ska forma en grupp för att arbeta förebyggande, säger gymnasiechefen Eva Simonsson.

Har det varit extra oroligt på skolan under hösten?

– Nej, vi har inte fått några sådana signaler.

Vet ni om det säljs droger inne på skolan?

– Vi har inte fått några indikationer om det.

En förälder till en av de avstängda eleverna är kritisk mot att vuxenvärlden inte verkar ha förstått vad som pågått och att samarbetet, som han tycker, mellan skola och socialtjänst varit bristfälligt.

– Jag blev själv uppmärksammad på hur det såg ut sent som i augusti. Då hade det varit känt i skolan sedan i våras att min son förmodligen sysslade med droger. Sista tiden har jag varit sjukskriven för att kunna jobba på heltid med pojken. Det jag sett gör mig chockad. Drogerna är hur lättillgängliga som helst för våra ungdomar. Det tar ungefär en kvart för dem att skaffa sig det de vill ha.

– Många föräldrar som jag pratat med är naiva, precis som jag själv var tidigare, och utgår från att deras barn inte hela håller på med sådana här saker. Men det finns i alla gäng och alla samhällsklasser.

Pappan uppfattar att det har blivit vanligt med blandmissbruk där ungdomarna tar droger i tablettform ihop med öl eller sprit när haschrökning inte ger tillräckliga kickar. Men det har också framkommit att det i gymnasiekretsarna missbrukats amfetamin och extasy under hösten.

– De får tag på grejerna via äldre missbrukare eller nätet. Drogerna är skrämmande lättillgängliga.

Annons
Annons
Annons